Hlavní obsah

Mandát NATO ve Středozemním moři se má rozšířit o nový cíl. Pašeráky

Brusel

Severoatlantická aliance uvažuje o změně mandátu své dlouholeté protiteroristické operace ve Středozemním moři tak, aby mohly její lodě více podpořit námořní operaci EU označovanou Sophia. Novinářům to před jednáním ministrů zahraničí NATO v Bruselu řekl generální tajemník organizace Jens Stoltenberg.

Foto: Reuters

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Článek

Lodě zapojené do unijní operace v centrálním Středomoří odhalují sítě převaděčů, kteří přes moře dostávají migranty především k italským břehům.

"Jsme v procesu transformace operace Active Endeavour do širší námořní bezpečnostní operace," vysvětlil Stoltenberg.

Plavidla této operace získají mandát ke sledování, průzkumu a dalším akcím na podporu plavidel pracujících v rámci akce EU.

Akce Active Endeavour byla spuštěna už v říjnu 2001 jako jedno z několika opatření Severoatlantické aliance poté, co byl po teroristických útocích na USA v září 2001 poprvé v historii aliance využit článek pět o kolektivní obraně.

V reakci na migrační krizi už NATO letos vyslalo několik lodí do Egejského moře, kde pomáhají především sledovat situaci a předávají získané informace v reálném čase nejen řecké, ale také turecké pobřežní stráži a unijní agentuře Frontex.

"Bylo to důležité také tím, že umožňujeme úzkou spolupráci mezi Tureckem a Řeckem, Tureckem a EU," poznamenal Stoltenberg.

U večeře přijdou na řadu vztahy s Ruskem

Ministry zahraničí NATO  ve čtvrtek čeká debata o tom, jak může aliance co nejvíce posílit bezpečnost v oblastech na jih a jihovýchod od svých hranic. Mluvit se tedy bude například o možnosti rozšíření výcvikové mise irácké armády nebo o variantách podpory vznikající vlády v Libyi.

U večeře se mají šéfové diplomacií aliančních zemí věnovat diskusi o budoucí podobě strategických vztahů s Ruskem.

Související téma:

Foto: Novinky

.

Spolu s jednáním ministrů obrany NATO plánovaným na červen je čtvrteční a páteční schůzka ministrů zahraničí klíčovým jednáním před aliančním summitem. Šéfové států a vlád NATO se sejdou v červenci ve Varšavě.

Reklama

Výběr článků

Načítám