Hlavní obsah

Vracení migrantů nefunguje, varuje OSN. K větší pomoci vyzývá i Angelina Jolie

Aktualizováno

Migrační krize je globální fenomén a vracení migrantů nefunguje, řekl v pondělí BBC vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi. Podle něj by více zemí mělo pomáhat hrstce nejpostiženějších států finančně i přesídlováním. K výzvě se připojila i herečka a vyslankyně OSN pro uprchlíky Angelina Jolie.

Foto: Alexandros Avramidis, Reuters

Mladí uprchlíci na řecko-makedonské hranici

Článek

Grandi zmínil, že hlavní tíhu uprchlické krize „nese pár zemí, které hostí statisíce uprchlíků, obvykle jsou to ty poblíž válek a konfliktů“. Podle něj „pár dárců, sedm či osm, poskytuje 80 až 90 procent finanční podpory“.

Upozornil i na to, že loni se podařilo přesídlit méně než procento z dvaceti miliónů uprchlíků a že se do přesídlování „musíme pustit směleji”. „To se musí rozšířit, musí to sdílet více (zemí), jinak nerovnosti způsobí reflexivní reakci, uzavírání (hranic), odmítání (uprchlíků), což na konci povede k tomu, že selžeme ve svém závazku pomoci uprchlíkům“.

„Nemůže tu prostě nastat reakce, kdy by státy uzavřely hranice a zatlačily lidi zpátky, protože to prostě nefunguje,“ prohlásil činitel OSN.

Zdůraznil, že migrační krize už přesáhla oblast jednoho regionu, když uprchlíci ze Sýrie dorazili do východní Asie nebo Karibiku. To podle něj ukazuje, „jak globální fenoménem se stala, proto vyžaduje globální odpovědi“.

„Panuje tu uvědomění, že 60 miliónů lidí na celém světě (kteří opustili své domovy) vyžaduje odlišný druh investic a zapojení každého“. Přiznal ale, že řešení bude vyžadovat „dlouhou a obtížnou diskusi“.

Výzva Angeliny Jolie

Zvláštní vyslankyně Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky a filmová herečka Angelina Jolie varovala před nepatřičným strachem z migrace. Poznamenala, že národy musejí jednou za generaci spojit síly a ta situace nastala nyní.

„Země, které mají obavy z nekontrolované migrace, soutěží v tom, jak být co nejpřísnější v naději, že samy sebe ochrání. A to za jakoukoli cenu i s vyhlídkou na roztržku se sousedními státy. Navzdory svým mezinárodním závazkům,“ řekla BBC.

Foto: Mario Anzuoni , Reuters

Angelina Jolie

„Na světě je v tuto chvíli 60 miliónů migrantů. To znamená, že je vysídlený každý 122. člověk,” upozornila dále Jolie. Dodala, že počet konfliktů a vysídlených lidí, který je nejvyšší za posledních 70 let, dosáhl takových rozměrů, že systém ochrany a vracení uprchlíků nefunguje.

Související téma:

Foto: OSN, Novinky

„To je hluboce znepokojující svědectví o míru a bezpečnosti ve světě. Průměrná doba, po niž jsou lidé na světě vysídleni, je teď dvacet let,” upozornila.

Reklama

Výběr článků

Načítám