Hlavní obsah

Strategické tupolevy, balistické rakety, historické tanky. Rusko si připomíná konec války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Tradiční vojenskou přehlídkou na Rudém náměstí si v pondělí Rusko připomenulo porážku hitlerovského Německa. Opět nechyběla vojenská technika včetně té historické. Ovšem letos se nekonalo žádné velké odhalení, jako loni, kdy byl veřejnosti poprvé představen nový tank T-14 Armata. Zbraněmi ale Rusko opět navzdory ekonomické krizi harašilo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vojenská přehlídka na Rudém náměstí v MoskvěVideo: Reuters

 
Článek

Letošní moskevská přehlídka byla hodně věnována veteránům, kteří se po jejím skončení účastnili kladení věnců u hrobu neznámého vojína.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Historický tank T-34 na moskevské přehlídce

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Tanky T-14 Armata na přehlídce v Moskvě

Na přehlídce k 71. výročí konce války, se podle agentury TASS představilo 135 kusů vojenské techniky včetně tří tanků Armata a z nich odvozených samohybných houfnic 2S35 Koalicija. Vidět byly i transportéry BTR 80 a obojživelný Bumerang, který ještě není v řadové službě, či obrněná vozidla Tigr-M.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruské tanky T-90A na Rudém náměstí

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruské houfnice 2S35 Koalicija

Desítky letadel

Nad Rudým náměstím proletělo 71 letadel a vrtulníků. Poprvé se na přehlídce objevil poslední typ bojového letounu Suchoj Su-35S doprovázený stroji Su-34 a Su-27.

Přestože ruské weby zdůrazňují vysoké kvality stroje a označují ho za 4++ generaci, bojové letouny páté generace zatím Rusko v řadové službě nemá, i když už dříve představilo Suchoj T-50. V této oblasti zaostává za USA.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruské bitevníky Suchoj Su-25 vypouštějí dým v národních barvách

Ve vzduchu se objevila i skupina šesti bitevníků Suchoj Su-25, které byly nasazeny také v Sýrii, stíhačky Suchoj Su-27 skupiny Russkije vitjazi a MiGy-29 skupiny Striži.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

MiGy-29 skupiny Striži Suchoje Su-27 skupiny Russkije vitjazi na Rudým náměstínm

Nechyběly ani skoro třímachové záchytné stíhačky MiG-31 a skupina tří strategických letounů Tupolev Tu-95 i modernější nadzvukové strategické bombardéry Tu-160 a Tu-22M3.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Strategické bombardéry Tu-95MS nad Rudým náměstím

Nechyběly ani nejnovější bitevní vrtulníky Kamov Ka-52 Alligator a Mil Mi-28N Nočnoj ochotnik.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Bitevní vrtulníky Mil Mi-28 Noční lovec.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Ruský těžký transportní vrtulník Mil Mi-26 v helikotér Mi-8AMTŠ nad Rudým náměstím

Počet vojáků na přehlídce byl ale mnohem menší, účastnilo se jí něco přes 10 000 lidí, zatímco loni to bylo 16 000.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Ruské antirakety S400 Triumf

Přehlídky se ale konaly i v dalších ruských městech, jen příslušníků strategických sil se v pondělí účastnilo přehlídek celkem 13 000. Představili 250 kusů techniky včetně mezikontinentálních balistických raket RS-24 Jars stejně jako vícenápravová vozidla MAZ-7917 a MZKT-79221 určené pro přepravu raket.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Ruská strategická balistická raketa Jars RS-24

Nesmrtelné pluky

Velký prostor při oslavách letos dostal také tzv. nesmrtelný pluk, což je iniciativa připomínající oběti druhé světové války. Průvodů se účastní lidé připomínající si padlé i vítězství, má ale hodně nacionalistický ráz, kdy se k hrobům kladou černooranžové stužky sv. Jiří spojované právě s Ruskem.

Foto: Ilya Naymushin, Reuters

Účastníci pochodu Nesmrtelného pluku v Divnogorsku u Krasnojaru

První setkání se konalo v roce 2007, záhy si ale akce získala značnou popularitu a koná se nejen po celém Rusku a v mnoha postsovětských zemích. V roce 2015 získala akce celoruský status a stala se oficiální.

Foto: David Mdzinarishvili, Reuters

Veteránka druhé světová války Ivlita Kichaidzová na akci v Tbilisi

Konec války si tak ruští veteráni, jejich potomci nebo příznivci připomínali v Gruzii, Rakousku, Kanadě, Austrálii a v USA. Ve Švýcarsku byl jejich pochod městem zakázán, uvedla Russia Today.

Účastní se i pondělní připomínky konce války v Praze. V ČR se sice slaví konec války 8. května, dříve se ale připomínal až 9. května, protože až tehdy podepsali nacisté kapitulaci i sovětům a ten den přijeli do Prahy Koněvovy tanky. Podle ruských zdrojů by se akce měla účastnit i dcera generála a prezidenta Ludvíka Svobody.

Reklama

Výběr článků

Načítám