Hlavní obsah

Skupina Bellingcat tvrdí: Boeing sestřelila raketa Buk z Kurska

Právo, sw

Odpalovací zařízení raket Buk s identifikačním číslem 332, jež patřilo 53. protiletadlové raketové brigádě v ruském Kursku, sestřelilo podle vyšetřovací skupiny Bellingcat předloni malajsijský boeing nad Donbasem. Moskva to popírá.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Kabina sestřeleného Boeingu 777 Malaysia Airlines

Článek

Investigativci své tvrzení dokládají odkazy na dostupné fotografie, které zařízení protivzdušné obrany na východě Ukrajiny 17. července zachytily.

Buk je na nich označen třemi ciframi. Zatímco 3 a 2 jsou dobře čitelné, prostřední číslo bylo z větší části smazáno. Skupina tento stroj porovnala se snímky odpalovacích zařízení 312, 322 a 332, které připadaly v úvahu a jež má všechny ve výzbroji 53. brigáda.

Fotky těchto strojů našli na webových stránkách příslušníků brigády. Určili sedm nezaměnitelných charakteristik systému, který byl zachycen na Donbasu – například typ čísel, rozestavení kol či způsob zapojení kabelů.

Buk č. 332 podle skupiny odpovídá ve všech sedmi kritériích stroji, který byl vyfotografován na Donbasu.

Kreml to odmítá

Nejde o první zprávu této skupiny k sestřelení a i tentokrát Kreml její závěry zpochybnil. „Nevím, nakolik může být tato informace pravděpodobná,“ prohlásil mluvčí Dmitrij Peskov. Vlastní obsah zprávy ale komentovat odmítl. „Nemáme detailní informace o jakýchkoliv identifikačních číslech ruských zbraní,“ dodal.

Související témata

Foto: Stringer, Reuters

Boeing 777 společnosti Malaysian Airlines nad Polskem, archivní snímek

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Profimedia.cz

Protiletadlový systém Buk

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám