Hlavní obsah

Kotlebovu stranu prošetřuje prokuratura, hrozí jí rozpuštění

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovenská generální prokuratura prošetřuje činnost Lidové strany Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby. Impuls k vyšetřování podal Institut lidských práv. LSNS získala v březnových parlamentních volbách 200 tisíc hlasů.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Marian Kotleba

Článek

Zmíněný institut požádal generální prokuraturu, aby činnost Kotlebovy strany prošetřila a případně podala k nejvyššímu soudu návrh na její rozpuštění.

„Prostřednictvím internetu podpořilo výzvu na rozpuštění LSNS přes 20 tisíc lidí. Je škoda, že kompetentní orgány nezasáhly už dávno, když na to aktivisté upozorňovali. Zdá se, že účast neonacistů v parlamentu je budíčkem pro celou společnost. Fakt, že se tato strana dostala do parlamentu formálně demokraticky, nemění nic na tom, že je skrz naskrz nedemokratická, lhala voličům a její cíle jsou neslučitelné s ústavou Slovenské republiky“ uvedl výkonný ředitel institutu Peter Weisenbacher.

Jedna Kotlebova strana už rozpuštěna byla

Generální prokuratura evidovala už v polovině března 160 podání na rozpuštění LSNS. V nich se mimo jiné poukazuje na to, že tato strana je kopií a morálním následovníkem bývalé strany Mariana Kotleby Slovenské pospolitosti, kterou soud v roce 2006 rozpustil kvůli tomu, že její činnost odporovala ústavě.

„Je tudíž logické, aby generální prokuratura podala podnět na rozpuštění LSNS. Pokud nechceme, aby naše ulice terorizovali ozbrojení holohlaví mladíci, je nejvyšší čas konat,“ řekla Alena Krempaská ze zmíněného institutu.

Mluvčí generální prokuratury Jana Tökölyová potvrdila, že příslušný prokurátor zabezpečuje podklady pro posouzení důvodnosti požadavků obsažených v podáních.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám