Hlavní obsah

Zemřel Valentin Zorin, prominentní sovětský komentátor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ve věku 91 let zemřel ve středu v Moskvě někdejší sovětský novinář Valentin Zorin, který se od poloviny 60. do konce 80. let minulého století těšil postavení prominentního komentátora mezinárodního dění. Byl považován za znalce Spojených států jako hlavního protivníka Sovětského svazu za studené války.

Foto: Profimedia.cz

Valentin Zorin

Článek

"Nehledě na propagandistický háv tehdejší sovětské žurnalistiky, Zorin byl zajímavý vypravěč," napsal internetový list Gazeta.ru s připomínkou, že díky Zorinovým televizním pořadům se o americkém životě dozvídaly milióny sovětských diváků.

Disidenti prý k němu měli nejednoznačný vztah: někteří jeho pořady proklínali, jiní připouštěli, že vlastně přispěl k popularizaci USA v Rusku.

Jako znělku pořadu používal skladbu, která později zazněla i ve filmu Quentina Tarantina. Kromě povídání o úkladných plánech Pentagonu, Washingtonu a o útlaku černochů dostal na obrazovky i americké automobily, jazz, Hollywood či dálnice. Za to prý dostal od vedení vynadáno, že ve srovnání s tím vypadají špatné sovětské silnice ještě příšerněji.

Zorin byl považován za předního experta na USA nejen v očích veřejností, ale i sovětského vedení. Řady vrcholných schůzek se západními státníky se zúčastnil v roli poradce. Byl oceněn vysokými státními vyznamenáními.

Jako novináři mu interview poskytli američtí prezidenti od Dwighta Eisenhowera po Billa Clintona, sovětští vůdci od Nikity Chruščova po Michaila Gorbačova, jakož i další světoví státníci, jako byl francouzský prezident Charles de Gaulle, německý kancléř Helmut Kohl či premiérky Indie a Británie Indira Gándhíová a Margaret Thatcherová. Zahraniční žurnalistiku vyučoval Zorin na moskevské diplomatické akademii MGIMO.

Reklama

Výběr článků

Načítám