Hlavní obsah

Dětské běžence z Evropy britští poslanci odmítli. Vláda je chce brát rovnou z táborů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský parlament v úterý odmítl návrh labouristického poslance Alfa Dubse původem z Československa na přijetí 3000 bezprizorných dětských běženců z různých evropských zemí. Britská vláda chce namísto toho odebírat migranty přímo z uprchlických táborů v krizových oblastech. Nedávno potvrdila záměr přijmout dalších téměř 3000 dětí.

Foto: Muhammad Hamed, Reuters

Syrské děti v uprchlickém táboře v Jordánsku

Článek

"Tyto děti jsou již v Evropě. Jsou samy, daleko od svých rodin, je jim zima, bojí se, mají hlad. Často jsou bez pomoci nebo nemají přístup k těm, kteří by jim mohli pomoci nebo je mohli ochránit," řekl Dubs poslancům ještě před tím, než poměrem 294:276 hlasům jeho návrh zamítli.

Třiaosmdesátiletý Dubs sám ví, co vyděděnci zažívají. Byl totiž jedním ze židovských dětí z Československa, které koncem 30. let před nacisty zachránil Nicholas Winton.

Alf Dubs byl osobním přítelem Nicholase Wintona, který kromě Dubse zachránil dalších víc než 660 převážně židovských dětí před smrtí, když v letech 1938 a 1939 v nacisty ohroženém Československu organizoval z vlastní iniciativy odjezdy židovských dětí do Británie. Obstarával veškeré formality potřebné k jejich přepravě po železnici i přijetí v Británii. Winton zemřel ve věku 106 let loni v červenci.
Winton byl za své činy několikrát vyznamenán a byl povýšen do rytířského stavu. Český prezident Václav Havel mu v roce 1998 udělil vysoké státní vyznamenání - Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Navržen byl i na Nobelovu cenu za mír.

Po hlasování pak Dubs na adresu konzervativní vlády premiéra Davida Camerona poznamenal, že by zřejmě nezachraňovala děti ani před Hitlerem. O zamítnutí svého návrhu řekl, že značí „smutný okamžik britské politiky“.

Za ostudné označila hlasování zákonodárců i mnohá britská média.

Děti přijmou, ale ne z Evropy

Premiér Cameron loni oznámil, že Británie do roku 2020 přijme až 20 tisíc syrských uprchlíků. Přijímat je ale bude v součinnosti s Úřadem vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) přímo z uprchlických táborů v zemích sousedících se Sýrií.

Později Londýn avizoval, že k tomuto počtu navíc přijme neupřesněný počet dětí. Před pár dny pak britské ministerstvo vnitra oznámilo, že se jedná až o 3000 ohrožených dětí na Blízkém východě a v severní Africe.

Vláda poukazuje, že přijímáním dětí z Evropy by především nahrávala pašerákům lidí.

Reklama

Související články

Británie přijme až 20 000 Syřanů

Velká Británie do roku 2020 přijme až 20 tisíc syrských uprchlíků z táborů v zemích sousedících se Sýrií. V parlamentu to v pondělí prohlásil britský premiér...

Výběr článků

Načítám