Hlavní obsah

Němečtí extremisté, kteří chtěli odpálit bombu v ubytovně pro uprchlíky, jsou před soudem

– Mnichov

V německém Mnichově ve středu začal soud se čtyřmi členy krajně pravicové organizace Oldschool Society (OSS). Podle vyšetřovatelů plánovali pumové útoky na azylová střediska a další cíle. K výrobě bomb měla posloužit i pyrotechnika zakoupená v České republice, informovaly agentura DPA a server Deutsche Welle.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Mnichově začal proces s pravicovými extrémistyVideo: Reuters

 
Článek

Podezřelí se podle žaloby spolčili v listopadu 2014. Tehdy se sešli v Lipsku a dohodli se na útocích nejen ubytovny pro uprchlíky a azylanty, ale také na mešity a německé salafisty. Do května následujícího roku, kdy byli všichni čtyři členové ústřední tajné rady organizace zatčeni, měli vypracovaný konkrétní plán pumového útoku na ubytovnu pro uprchlíky v saském městě Borna.

„Probírali, jak přidat k výbušninám hřebíky nebo benzín. K útoku ale nedošlo, neboť byli 6. května 2015 zatčeni a od té doby jsou ve vazbě,“ uvedli žalobci. Útok měl být podle jejich zjištění podniknut o dva dny později.

Spojnice k buňce ve Freitalu

Při výrobě bomb měly posloužit i dělobuchy z České republiky. Obstarat je dostali za úkol 40letý Markus W. a 23letá Denise G. Markus společně s 57letým Andreasem H. současně promýšleli, jak se dopracovat k co nejničivější bombě. Čtvrtý podezřelý, 47letý Olaf O. měl sloužit jako „tiskový mluvčí“ gangu.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Obžalovaní se svými obhájci u soudu v Mnichově

Denise G. přitom pochází ze saského Freitalu, kde policie minulý týden zadržela pět lidí podezřelých z plánování útoků na uprchlíky a jejich ubytovnu. Také tato buňka plánovala nakupovat dělobuchy v České republice. [celá zpráva]

Míra násilí páchaná přívrženci německé krajní pravice se podle předběžných statistik ministerstva vnitra v loňském roce proti tomu předchozímu zdvojnásobila. Policie přitom podle průzkumu nevládní organizace Correctiv a magazínu Spiegel velkou část trestných činů proti imigrantům nezvládá objasnit.

Do Německa loni přišlo více než milión běženců. Za letošek jich přibylo dalších zhruba 174 000, uvedla ČTK.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám