Hlavní obsah

Ukrajina plánuje razantní zvýšení cen plynu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinská vláda plánuje razantní zvýšení cen plynu pro koncové odběratele. Prosakují zprávy, že se počítá se zdražením až o sto procent. Vláda může tento krok schválit už ve středu, uvedl ukrajinský web Ekonomična pravda. Rozhodnutí o zvýšení koncové ceny energií, jímž podmiňoval svou pomoc Mezinárodní měnový fond (MMF), předchozí premiér Arsenij Jaceňuk odložil.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Premiér Volodymyr Hrojsman už zvýšení cen plynu avizoval.

Článek

„Během politické krize se toto nepopulární rozhodnutí pro koncové odběratele odložilo,“ sdělil zdroj ekonomického webu. Připomněl, že se plánovalo zvýšení o 75 procent, nyní se uvažuje o zdražení o sto procent, což je více, než požaduje MMF. „Je to proto, aby se prošlo všemi negativními důsledky hned a neprotahovalo se to na dva roky,“ tvrdí zdroj webu Ekonomična pravda.

Současně připustil, že to může vyvolat značné problémy. „Lidé se ještě nepřizpůsobili stávajícím cenám. Bojím se, že se dostaneme do platební krize,“ uvedl. Počítá s tím, že lidé budou plynem šetřit.

Výhoda vyššího zdražení je podle něj v tom, že by se mohlo dosáhnout nulové bilance a plyn by se přestal dotovat, protože jeho ceny klesnou rychleji, než se čekalo.

Nový premiér Volodymyr  Hrojsman už zvýšení cen plynu avizoval jako nutnost, naopak bývalá expremiérka Julija Tymošenková tento krok odmítala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám