Hlavní obsah

Na Lesbu se schyluje k další vzpouře, migranti nechtějí zpět do Turecka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mytiléna

Situace na řeckém ostrově Lesbos se nezklidňuje, jelikož se běženci v uprchlickém táboře Moria snaží vší silou zabránit deportaci do Turecka, k níž je odsoudila dohoda Ankary s Bruselem. Když se schyluje k transportu, dochází k rozmíškám mezi Pákistánci a Afghánci o to, která skupina bude naložena do lodi směřující zpět do Turecka jako první.

Foto: ČTK/AP

Migranti na Lesbu.

Článek

Nepokoje v Morii vypukly v úterý poté, co se po dvoutýdenní přestávce začali opět odvážet běženci do Turecka v rámci návratového programu.

Olej do ohně přilila návštěva řeckého ministra pro migraci Jannise Muzalase a nizozemského státního tajemníka pro migraci Klaase Dijkhoffa. Když oba šli kolem plotu úseku pro mladistvé, křičeli na ně nezletilí běženci nejprve „Svobodu” a „Otevřete hranice”. Poté po nich začali házet plastové láhve s vodou a další předměty. Oba činitelé se museli pod policejní ochranou stáhnout do bezpečí.

Nepokoje v Morii

Nepokoje v Morii

Slzný plyn a ohlušující granáty

Asi 1500 z celkového počtu 3500 uprchlíků tábora se pak pokusilo prorazit plot. Také zapálili kontejnery s odpadky. Policie proti nim nasadila slzný plyn a použila i ohlušující granáty. Až teprve v průběhu večera se situace částečně zklidnila. Incidenty si podle agentury DPA vyžádaly deset zraněných.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Napjatá atmosféra v uprchlickém táboře Moria Video: Reuters

Vráceno do Turecka nakonec bylo pět desítek lidí a deportace má dále pokračovat. Nejklidnější jsou zatím syrští uprchlíci, kteří mají i při návratu do Turecka naději, že jim bude žádost o azyl kladně vyřízena a že se budou moci přece jen odstěhovat do některé ze zemí EU.

Nejhorší je situace v Idomeni

Napětí panuje také v severním Řecku u hranice s Makedonií. Uprchlíci protestovali v úterý i v táboře Cherso Kilkis, kde požadovali otevření hranic do zbytku Evropy a zlepšení ubytovacích podmínek.

Nejhorší jsou podmínky v táboře u příhraniční vesnice Idomeni, kde se tísní kolem 10 tisíc lidí. Řecké úřady se průběžně snaží odvážet uprchlíky do jiných lokalit.

Související témata:

Foto: OSN, Novinky

Foto: Profimedia.cz

Překladatelé Komise organizují soutěž Juvenes Translatores od roku 2007.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Kapacity náhradních táborů či ubytovacích zařízení jsou ale malé, a tak jde všechno pomalu. Úřady naposledy slíbily přestěhovat aspoň polovinu lidí do pravoslavných Velikonoc, které letos spadají na přelom dubna a května.

Reklama

Výběr článků

Načítám