Hlavní obsah

Merkelová v Turecku jednala o naplňování dohody o vracení uprchlíků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Německá kancléřka Angela Merkelová v sobotu dorazila do Turecka, kde spolu s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem a místopředsedou Evropské komise Fransem Timmermansem navštívila tábor pro syrské uprchlíky Nizip. Doprovázel ji turecký premiér Ahmet Davutoglu, s nímž pak jednala o otázce uprchlíků.

Foto: Handout, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová navštívila uprchlický tábor Nizip.

Článek

Hlavním bodem jednání s Davutogluem bylo plnění dohody mezi EU a Tureckem, jež začala platit 20. března. Ankara se v ní zavázala přijmout zpět všechny migranty, kteří se z tureckého pobřeží dostanou na řecké ostrovy a nezískají posléze v Řecku azyl. Unie za pomoc při zvládání migrační krize Ankaře slíbila mimo jiné obnovení zamrzlých přístupových rozhovorů Turecka s EU, zrušení vízové povinnosti pro Turky do konce června a finanční pomoc při zvládání migrační krize.

"Otázka zrušení víz je pro Turecko naprosto zásadní," řekl na tiskové konferenci Davutoglu a doplnil, že bez splnění této podmínky ze strany Evropské unie není možné dohodu naplňovat.

"Znovu jsem požadovala, aby tu byly zóny, kde se přísněji dohlíží na dodržování příměří a kde lze zaručit dostatečnou míru bezpečí," uvedla po jednání k situaci na syrské straně hranic Merkelová.

Foto: Handout, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová navštívila uprchlický tábor Nizip.

Na tiskové konferenci se také snažila rozptýlit obavy, že se v Německu bude kvůli jisté závislosti na Turecku nyní potlačovat debata o lidských právech a svobodě tisku v této zemi. Podle ní to nehrozí a případy porušování práv se budou vždy řešit.

Návštěvu ve městě Gaizantep provázela velmi přísná bezpečnostní opatření a město blízko syrských hranic střežilo množství policistů v uniformách i v civilu, uvedla agentura Reuters. V pátek zasáhla raketa odpálená ze Sýrie blízké město Kilis a zabila dva lidi.

Foto: Handout, Reuters

Návštěvu německé kancléřky provázejí přísná bezpečnostní optaření

Obama postoj Merkelové ocenil

V Turecku je v současnosti přes 2,5 miliónu syrských uprchlíků a řada z nich hledá způsob, jak se dostat za lepším životem do Evropy. Ačkoli počet lidí, kteří zkoušejí dostat se před moře do Řecka v posledních týdnech oproti lednu a únoru výrazně klesl, migranti tuto cestu stále využívají. V posledních dnech podle Mezinárodní organizace pro migrace (IOM) do Řecka připlouvá v průměru 150 běženců.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Děti běženců v uprchlickém táboře Nizip.

V neděli Merkelová  přivítá v Německu amerického prezidenta Baracka Obamu. Ten ocenil „odvážný postoj” kancléřky při řešení migrační krize. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám