Hlavní obsah

Atentátník z bruselského letiště býval dozorcem Islámského státu. Poznali ho vězni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Jednoho ze sebevražedných atentátníků Najima Laachraouiho, který se 22. března odpálil na bruselském letišti, poznalo několik bývalých zajatců Islámského státu v Sýrii. Agentuře AFP to potvrdila advokátka zadržovaného francouzského novináře Nicolase Henina Marie-Laure Ingoufová. Ukázalo se, že mladík belgického původu působil jako bachař Islámského státu.

Foto: Belgian Federal Police/Handout via Reuters, Reuters

Najim Laachraoui

Článek

Laachraoui podle advokátky Ingoufové střežil čtveřici francouzských žurnalistů i Didiera Françoise, Pierra Torrèse, Edouarda Eliase a již zmíněného Nicolase Hénina.

François, který pracoval pro rozhlasovou stanici Europe 1, a fotograf Elias byli uneseni severně od Halabu 6. června 2013. Hénina, píšícího pro časopis Le Point, a fotografa na volné noze Torrèse džihádisté zajali 22. června.

Radikálové měli na letišti tajnou modlitebnu

Vyšlo také najevo, že Laachraoui, který v zajateckém táboře islamistů vystupoval pod jménem abú Idrí, na letišti, kde se odpálil, pět let pracoval. Informovala o tom belgická televize VTM a dodala, že vedení letiště Zaventem krátce před atentátem, který si vyžádal 32 lidských životů, zavřelo tajnou modlitebnu.

Podle vyšetřovatelů se v ní scházelo asi padesát zradikalizovaných zaměstnanců letiště.

Související téma:

Foto: Stringer/Files, Reuters

Bojovník Islámského státu v Mosulu

Co přesně Laachraoui na letišti dělal, není známo. Zaměstnání mu tam nicméně zprostředkovala pracovní agentura, napsal deník The Telegraph.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám