Hlavní obsah

Premiér Fico je už týden v nemocnici, není vyloučena ani operace srdce

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Lékaři bratislavského ústavu srdečních a cévních chorob by měli v těchto dnech rozhodnout o případné operaci srdce slovenského premiéra Roberta Fica. Předseda slovenské vlády je hospitalizovaný od minulého čtvrtka, kdy pravděpodobně překonal slabší infarkt.

Foto: Milan Malíček, Právo

Slovenský premiér Robert Fico na archivním záběru

Článek

Lékaři na žádost rodiny o jeho zdravotním stavu neinformují. Podle slovenských médií Fico překonal akutní koronární syndrom, jak lékaři označují lehčí infarkt. [celá zpráva]

Pokud by lékaři přistoupili například k operaci bypassu, Fico se do plného pracovního nasazení vrátí až po několika týdnech. „Kabinet může řídit některý z vicepremiérů,“ řekl deníku Pravda politolog Juraj Marušiak. „Může to ovlivnit styl práce vlády i obsah agendy. Tato skutečnost může rovněž ovlivnit pozici nejsilnější vládní strany na koaličních radách,“ upozornil politolog.

Vicepremiér a ministr vnitra Robert Kaliňák je přesvědčený, že Fico bude stát v čele kabinetu celé čtyři roky.

Nemocný je i předseda parlamentu

Zdravotní problémy má také nový předseda parlamentu Andrej Danko (SNS). Po bolestech žaludku absolvoval lékařskou prohlídku a Dankova mluvčí Zuzana Čižmáriková nevyloučila ani možnost operačního zákroku. Server hnonline.sk uvedl, že u Danka existuje podezření na rakovinu žaludku. Tuto informaci však zatím nikdo nepotvrdil.

Parlament má v příštích dnech hlasovat o vyslovení důvěry nové koaliční vládě. Hlasování o důvěře vlády se tak možná nezúčastní předsedové dvou nejsilnějších koaličních stran a dva ze tří nejvyšších ústavních představitelů.

Rozprava začala v pondělí. Programového prohlášení vlády předkládal místo Fica vicepremiér Peter Pellegrini. [celá zpráva]

Koalice Směr-sociální demokracie, Slovenská národní strana, Most-Híd a Síť disponuje ve 150členném parlamentu pohodlnou většinou 81 křesel.

Jak bez Fica

Množí se dohady, jak bude vládní koalice fungovat v případě dlouhodobé absence premiéra. Slovenská ústava zastupování ministerského předsedy nezmiňuje. „Nemáme stanovenou maximální délku nepřítomnosti premiéra,“ řekl serveru hnonline.sk ústavní právník Marián Giba.

Ústava vychází z toho, že vláda je kolektivní orgán, v němž má premiér dominantní postavení, ale jeho nepřítomnost nemůže kabinet ochromit. Teoreticky může vláda fungovat čtyři roky s premiérem „na telefonu“, jestliže je při plném vědomí.

Pokud by premiér podal demisi ze zdravotních důvodů, znamenalo by to pád celé vlády, nikoliv však předčasné volby. Podle ústavy by prezident jmenoval nového premiéra, který by sestavil novou vládu. Ta by opět musela požádat parlament o vyslovení důvěry.

Fico je jako premiér nahraditelný, ale politolog Tomáš Koziak upozorňuje, že je prakticky nenahraditelný pro stranu Směr-sociální demokracie. „Vládní strana je jeho dítětem, za jeho vedení dosáhla strana Směr nejlepší výsledky,“ řekl.

V této chvíli strana Směr nemá podobnou osobnost, která by mohla Fica plnohodnotně nahradit, je přesvědčen Koziak.

Podle průzkumů veřejného mínění je Fico dlouhodobě nejpopulárnějším slovenským politikem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám