Hlavní obsah

Dohoda s Tureckem se naplňuje jen pomalu, uvedla Evropská komise

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Naplňování dohody EU a Turecka o migraci v otázce navracení a přesidlování běženců sice pokročilo, ale stále zbývá dost práce, soudí Evropská komise. K možnému zrušení vízové povinnosti pro Turky se hodlá komise vyjádřit až v květnu.

Foto: ČTK/AP

Uprchlický tábor v řeckém Idomeni

Článek

"Pokud Turecko podnikne nezbytná opatření pro splnění zbývajících požadavků (předložených EU), bude ke zprávě připojen legislativní návrh na jeho zařazení na seznam zemí s bezvízovým stykem," upozornila komise. Dodala, že svou třetí zprávu o pokroku směrem k uvolnění vízového režimu s Tureckem představí 4. května.

Komise jinak ve své středeční tiskové zprávě konstatuje, že realizace březnové dohody s Tureckem pokročila, ale bude třeba pokračovat v úsilí a poskytovat další prostředky umožňující soustavné navracení a přesidlování uprchlíků. "Tento aspekt provádění dohody je stále z velké části před námi," upozornila evropská exekutiva.

Komise uvádí, že Turecko musí vynaložit další úsilí a zajistit, aby ti, kdo potřebují mezinárodní ochranu, obdrželi nezbytnou podporu.

Turecko tlačí na rychlé zrušení víz

Turecko ovšem požaduje zrušení víz pro své občany cestující do EU do konce června. V úterý to potvrdil turecký premiér Ahmet Davutoglu. Jinak podle jeho slov Ankara odstoupí od dohody o vracení migrantů, kterým nebude v osmadvacítce přiznáno právo na azyl. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: , Novinky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám