Hlavní obsah

V Sasku dramaticky stoupl počet novorozenců s vadami způsobenými pervitinem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drážďany

Německá spolková země Sasko zaznamenala razantní nárůst počtu dětí narozených s vadami způsobenými pervitinem, napsala v pátek agentura DPA. Děti přicházejí na svět s nevyvinutou hlavou, nízkou porodní váhou, trpí křečemi, neklidem. Od roku 2007 vrostl počet takových novorozenců v Drážďanech až o tisíc procent, v kraji Lipsko o 800 procent a v kraji Saská Kamenice (Chemnitz) o 400 procent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V uplynulých třech letech se ve čtyřmiliónovém Sasku se zdravotním postižením způsobeným závislostí matky na pervitinu narodilo z celkových 35 000 novorozenců 160 až 180 dětí. Drážďanští porodníci se kvůli četnosti případů stali doslova experty na děti poškozené pervitinem, napsala DPA.

Novorozeňata, která jsou stejně jako matka pod vlivem pervitinu, jsou podle drážďanských expertů „neklidná a nervózní”. Některá z nich mají křeče. Rodičky, které před těsně porodem požily drogu, dokážou být „pořádně agresivní a absolutně nezvladatelné”. V krajním případě je třeba porod provést císařským řezem v narkóze.

Špička ledovce

Lékaři ale varují, že se jedná jen o špičku ledovce, tedy o prokázané případy.

„Skutečnost bude ještě mnohem horší. Myslím, že tak padesát procent je ještě třeba přidat,” uvedl Jürgen Dinger z drážďanské univerzitní kliniky.

Jen málo nastávajících matek totiž přizná, že jsou závislé, a pokud drogu nevzaly těsně před porodem, nemají lékaři šanci na to přijít.

Kromě zjevných fyzických poškození a vývojových vad je podle lékařů více méně jasné, že budou mít děti v budoucnu samy tendenci drogy zneužívat.

„Pervitin ovlivňuje receptory v centrálním nervovém systému a vyvolává závislost,” řekl Dinger. „Tělo prostě vyžaduje to, na co si receptory zvykly už v děloze,” dodal.

Z laboratoří v Česku

Mezi německými uživateli je syntetická droga pervitin známá pod názvem crystal nebo crystal meth. Je velmi oblíbená kvůli své ceně: v závislosti na regionu stojí gram pervitinu mezi 80 a 120 eur (2160 a 3240 Kč).

Podle německých úřadů proniká pervitin do země téměř výhradně z českých laboratoří.

Droga je nejvíc rozšířená v Sasku a v Bavorsku, které s Českem sousedí, stále častěji se ale objevuje i v dalších spolkových zemích a ve velkých městech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám