Hlavní obsah

Kotleba chce v parlamentu uctít Jozefa Tisa

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Předseda Lidové strany Naše Slovensko (LSNS) Marian Kotleba požádal ve čtvrtek předsedu parlamentu Andreje Danka, aby si slovenští poslanci v pondělí 18. dubna uctili minutou ticha památku prezidenta klerofašistického Slovenského státu Jozefa Tisa. V pondělí totiž uplyne 69 let od Tisovy popravy.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Marian Kotleba

Článek

Kotleba oficiálně požádal o minutu ticha za všechny oběti justičních vražd a justičních omylů. „Chtěl bych připomenout, že 18. duben je den, který se navždy zapsal černými písmeny do historie slovenského národa. V tento den před 69 lety došlo k hanebné justiční vraždě prvního prezidenta Slovenské republiky kněze Jozefa Tisa,“ uvedl Kotleba v otevřeném dopise.

Podle předsedy LSNS byl v tento den „po zinscenovaném procesu a na politickou objednávku čechoslovakistů a bolševiků popraven jeden z největších velikánů slovenského národa“. Tisa označil za „mučedníka slovenské státnosti, obrany křesťanství proti bolševismu“.

Danko se podnětem odmítl zabývat. Mluvčí slovenského parlamentu Zuzana Čižmáriková uvedla, že Danko dodrží jednací řád a nevidí žádný důvod vyjadřovat se k PR aktivitám LSNS.

Kotlebova žádost rozzlobila poslance vládní strany Směr-sociální demokracie Ľuboša Blahu. Podle něho Tiso udělal ze Slovenska poslušný satelit hitlerovského Německa. „Tiso poslal na smrt přes 60 tisíc židovských a romských spoluobčanů. Byl odpovědný za arizace a pronásledování menšin na Slovensku, včetně Čechů.

Vraždil vlastní občany po boku Němců a krvavě potlačil Slovenské národní povstání, klenot našich dějin,“ uvedl Blaha. Poslanec Směru upozornil, že Tiso asistoval Němcům při vraždění Rusů, oceňoval nacisty a byl spoluzodpovědný za vypalování slovenských vesnic a kolektivní vraždění obyvatel.

Extrémně pravicová LSNS získala v březnových parlamentních volbách přes 200 tisíc hlasů a v parlamentu obsadila 14 křesel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám