Hlavní obsah

V Idomeni se znovu vzbouřili migranti, policie použila slzný plyn a zábleskové granáty

– Atény

V provizorním táboře Idomeni na řecko-makedonských hranicích vypukly ve středu další nepokoje. Migranti se pokusili překonat žiletkový plot a proniknout na makedonskou stranu hranice. Makedonská policie proti nim použila slzný plyn a zábleskové granáty, napsal deník The Daily Mail. Podle agentury Reuters posléze zasahovala i řecká policie a situace se prozatím uklidnila.

Foto: Archiv ZOO
Článek

Slzný plyn a zábleskové granáty musela makedonská policie použít už v neděli 10. dubna. Rozvášněný dav asi tří tisíc lidí se pokusil proniknout do Makedonie násilím a házel po strážcích zákona kamení. Zraněno bylo kolem 300 lidí

Na 300 lidí při střetech utrpělo zranění. Podle německé agentury DPA podnítily snahu dostat se do Makedonie letáky v arabštině, které vyzývaly k pochodu na hranici.  [celá zpráva]

Po uzavření takzvané balkánské cesty uvízly na řeckém území desetitisíce migrantů, jejichž cílovou stanicí za evropským snem mělo být Německo nebo Skandinávie.

V Řecku vznikly dva velké provizorní tábory, jeden v Idomeni u makedonské hranice, kde je momentálně kolem 11 tisíc lidí, a druhý v přístavu Pireus u Atén.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Hraniční přechod Idomeni

Řecké úřady se snaží běžence v těchto lokalitách přesvědčit, aby se přesunuli do ubytoven pro uprchlíky zřízených po celé zemi.

Balkánskou cestou se loni do západní a severní Evropy dostalo okolo miliónu lidí, připomněla agentura Reuters.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám