Hlavní obsah

V hrobě Shakespeara chybí lebka, zřejmě ji kdosi ukradl, tvrdí vědci

– Londýn

Zrentgenování hrobu Williama Shakespeara ukázalo, že z něj někdo nejspíš ukradl lebku. Uvedl to tým archeologů, kteří hrob v jeho rodném Stratfordu nad Avonou zkoumali nejmodernější technologií s cílem odhalit předměty, které mohly být uloženy spolu s tělem slavného anglického dramatika. Co vše objevili, uvede dokumentární film, který v sobotu zveřejní britská televizní stanice Channel 4.

Foto: Profimedia.cz

Socha Williama Shakespeara. Ilustrační foto

Článek

"Shakespearův hrob vykazuje podivné prázdno v místě, kde by se měla nacházet jeho hlava. To posiluje dřívější domněnku, že někdy v minulosti nejspíš někdo dramatikovu lebku z hrobu ukradl. Pro mne je velmi, velmi pravděpodobné, že jeho lebka se v hrobě kostela (města Stratfordu nad Avonou) nenachází," řekl podle webu BBC vedoucí týmu Kevin Colls.

Spekulace o zmizení lebky začaly podle britského webu v roce 1879, kdy autoři jedné zprávy tvrdili, že Shakespearovu lebku ukradli z jeho hrobu "lovci trofejí" v roce 1794. Zpráva byla sice později označena za výmysl, ale pochyby přetrvaly.

Moderní technologie umožnila vědcům prozkoumat hrob u příležitosti 400. výročí Shakespearova úmrtí, aniž by hrob opředený kletbou museli narušit. Na náhrobním kameni je epitaf, který vyhrožuje zlým osudem každému, kdo místo a ostatky nějak naruší. Hrob byl v roce 2008 renovován, ale podle komentářů s ním nebylo hýbáno, aby se věštba nenaplnila.

Řada kulturních akcí

Na místo dramatikova posledního odpočinku ve středozápadní Anglii stejně jako k jeho rodnému domu přijíždějí turisté z celého světa.

Ke 400. výročí Shakespearova úmrtí se v Británii plánuje řada akcí. Návštěvníky Londýna čeká bezplatná výstava nazvaná The Complete Walk, která 23. a 24. dubna představí 37 krátkých filmů o všech hrách slavného Angličana. Londýnské divadlo Shakespeare's Globe oslaví událost o stejném víkendu uvedením čtyř představení Hamleta.

Shakespeare zemřel 23. dubna 1616 ve věku 52 let. Přesný den narození není znám, ale pokřtěn byl podle dobových záznamů 26. dubna 1564.

Reklama

Výběr článků

Načítám