Hlavní obsah

Překvapení belgičtí policisté před teroristy nejprve utekli

– Brusel • Aktualizováno

Belgičtí policisté po úterní přestřelce, ve které bylo zraněno celkem šest policistů, pokračují v raziích v Bruselu i ve středu. Dva podezřelí jsou stále na útěku. Další dva lidé byli zadrženi, ale později zase propuštěni. Vyšlo také najevo, že zaskočení policisté se na začátku incidentu museli stáhnout.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté prohledávají byt v Bruselu v souvislosti s úterní přestřelkouVideo: Reuters

 
Článek

Policie nejprve ve středu ve tři hodiny ráno ukončila domovní prohlídky po úterní střelbě v bytě na bruselském předměstí Forest, ale televize RTBF oznámila, že v šest hodin ráno opět obnovila razie v ulici Bempt na tomto předměstí.

Belgický prokurátor Eric Van der Sypt na středeční tiskové konferenci přiznal, že se policisté při první úterní razii museli bránit a stáhnout.

„V okamžiku, kdy otevřeli dveře, byly v bytě dvě osoby vybavené kalašnikovy a začaly pálit. Čtyři francouzští policisté a dva belgičtí utrpěli zranění. Naštěstí se rychle stáhli,” řekl Sypt, aniž by dodal, co je s dvojicí, která na policisty střílela.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Belgické speciální síly při akci v Bruselu

Belgický prokurátor v čteném tiskovém prohlášení ještě dodal, že během následné úterní operace na předměstí Forest začal na policisty z okna jednoho z domů střílet další podezřelý. Policisté jej zastřelili. V bytě, odkud je ohrožoval, našli vlajku Islámského státu, džihádistickou literaturu a munici. Konkrétně 11 zásobníků do kalašnikova.

Zabitým mužem byl pětatřicetiletý Alžířan Mohamed Ben Caïd. V zemi pobýval nelegálně, z roku 2014 měl policejní záznam o krádeži. Kromě Ben Caïda v bytě zřejmě pobývali další dva lidé. Jejich totožnost ale policie nezná.

Foto: Yves Herman, Reuters

Belgičtí policisté zasahují na bruselském předměstí Forest.

Po zneškodnění Alžířana následovala série dalších domovních prohlídek, při nichž policisté v jednom z bytů našli další kalašnikovy a černé oblečení.

Okolo 20. hodiny navíc do jedné z bruselských nemocnic kdosi přivezl zraněnou osobu s frakturou nohy a po příjezdu policie z místa uprchl. Zda to má nějakou souvislost s teroristy na útěku, detektivové prověřují.

Může jít o hledané bratry

List la Dernière Heure zveřejnil informaci, že dvě osoby, které jsou po úterní operaci stále na útěku, mohou být bratři Khalid a Ibrahim El Bakraouiovi, po nichž policie delší dobu pátrá kvůli terorismu a vyhýbání se trestu: „Mohli to být právě oni, kdo utekli z bytu, který chtěla policie prohledat."

Ozbrojený a nebezpečný. Belgický zpravodajský server DH.be zveřejnil podobiznu jednoho z podezřelých.

Ibrahim byl prý v roce 2010 odsouzen za střelbu po policistovi. Zúčastnil se ozbrojeného přepadení a byl odsouzen k devíti letům vězení. Khalid dostal v roce 2011 pětiletý trest za přepadávání motoristů.

Palbu policisté nečekali

Při úterní razii měli  všichni policisté protistřepinové vesty, ale nedoprovázely je speciální síly. Ty byly nasazeny později.

„Nečekali jsme to, co se stalo,“ řekl v úterý večer ministr spravedlnosti Koen Geens. Premiér Charles Michel svolal na středu národní bezpečnostní radu: „Měli jsme velké štěstí, mohlo to být drama.“

Foto: Thierry Monasse, ČTK/AP

Úterní zásah belgické policie v Bruselu

Brusel už v úterý oznámil, že razie na předměstí Forest souvisí s pátráním po pachatelích a komplicích strůjců pařížských teroristických útoků z loňského listopadu. Džihádisté tehdy ve francouzské metropoli povraždili 130 lidí. [celá zpráva]

Zradikalizovaní potomci přistěhovalců

Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že za útoky stáli mladí zradikalizovaní potomci přistěhovalců narození ve Francii a Belgii, kteří byli vycvičeni na územích ovládaných teroristickou organizací Islámský stát. Stopy některých identifikovaných pachatelů navíc vedly právě na bruselská předměstí.

List Le Soir napsal s odvoláním na francouzské policejní zdroje, že domovní prohlídky se v úterý netýkaly pátrání po Salahu Abdeslamovi hledaném kvůli loňským atentátům v Paříži.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při protiteroristickém zátahu v Bruselu zazněly výstřelyVideo: AP

Brusel, který je ústředním městem Evropské unie a sídlí v něm i velitelství Severoatlantické aliance, byl vzhledem k obavám z dalších atentátů po pařížských útocích po čtyři dny zcela paralyzován. Nejezdilo metro, veřejný život ustal a školy i další instituce zůstaly uzavřeny.

Bruselská předměstí nejsou líhní islámských teroristů náhodou. Na pět procent obyvatel jedenáctimiliónové Belgie je muslimského vyznání a čím dál víc mladých vyznavačů islámu se radikalizuje. Co do počtu lidí odcházejících bojovat za organizaci Islámský stát patří Belgie k nejproblémovějším zemím v Evropě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám