Hlavní obsah

Za debakl ve volbách může imigrační politika Merkelové, tvrdí bavorský premiér

– Mnichov • Aktualizováno

Vláda musí změnit imigrační politiku, prohlásil bavorský premiér Horst Seehofer v reakci na propad Křesťanskodemokratické unie (CDU) v nedělních zemských volbách. Neúspěch strany je podle jeho názoru důsledek politiky, kterou zastává v uprchlické krizi předsedkyně strany a kancléřka Angela Merkelová. Ta ale změnu v kursu své politiky odmítla, volby podle ní ovlivnila skutečnost, že se nepodařilo nalézt řešení uprchlické krize.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Bavorský premiér Horst Seehofer a spolková kancléřka Angela Merkelová

Článek

"Hlavním důvodem je uprchlická politika. Z toho se nejde vymluvit," řekl Seehofer. CDU ve třech spolkových zemích (Bádensko-Württembersko, Porýní-Falc, Sasko-Anhaltsko) významně oslabila a uspěla Alternativa pro Německo (AfD) žádající konec přijímání běženců.

"Musíme lidem říci, že jsme je pochopili a že vyvodíme důsledky z tohoto volebního výsledku. Není možné, aby se lidem po takovém výsledku řeklo, že všechno zůstane při starém," prohlásil Seehofer. Jeho Křesťanskosociální unie (CSU), která je součástí spolkové vlády, požaduje zavedení horní hranice pro počet přijímaných běženců a důsledné kontroly na hranicích.

Těžký den pro CDU, tak označila kancléřka propad strany ve volbách. "Je zřejmé, že dominantní téma voleb byli uprchlíci. A skutečnost, že toto téma nemá v očích veřejnosti zatím žádné uspokojivé řešení, volby velmi silně ovlivnila," řekla Merkelová. Na své uprchlické politice však trvá. "Jsem pevně přesvědčena, že potřebujeme evropské řešení, že toto řešení bude potřebovat čas," řekla.

Merkelová odmítá zavést strop pro příjem přistěhovalců, přísné kontroly na hranicích, popřípadě jejich uzavření, tedy vše, po čem volá Bavorsko.

Foto: Novinky.cz s použitím Mapy.cz

Spolkové země Německa

Kancléřka vyjádřila potěšení nad tím, že ve společnosti má její postoj k uprchlíkům zjevně podporu, když lidé volili politiky, kteří schvalují její politiku. "Jako předsedkyně CDU ale spokojená nejsem, protože chci co nejlepší výsledek pro svou stranu," řekla.

Je to jako diktatura

Migrační politiku Merkelové velmi ostře zkritizovala konzervativní poslankyně Erika Steinbachová. Chování kancléřky přirovnala k diktatuře. "Od září všechno bez souhlasu Spolkového sněmu. Jako v nějaké diktatuře," napsala na Twitteru Steinbachová.

K příspěvku připojila odkaz na článek časopisu Focus, podle kterého odborníci členských zemí Evropské unie údajně pracují na zrychleném výběrovém řízení, které by umožnilo přijímat uprchlíky v kontingentech přímo z Turecka.

Steinbachová je kromě poslankyně také stranickou mluvčí pro lidská práva a humanitární pomoc. V České republice či v Polsku je však známa především jako bývalá dlouholetá předsedkyně Svazu vyhnanců (BdV), který zastupuje zájmy Němců, jež po konci druhé světové války museli opustit střední a východní Evropu.

Reklama

Výběr článků

Načítám