Hlavní obsah

Zájem o volby do spolkových zemí v Německu je velký

– Berlín

Němci v Bádensku-Württembersku, v Porýní-Falci a v Sasku-Anhaltsku v neděli volí své zástupce do zemských sněmů. Zájem o volby je podle průběžných údajů ve všech zemích vyšší než před pěti lety. Volby jsou považovány za test spokojenosti s politikou kancléřky Angely Merkelové v uprchlické krizi.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Němka hlasuje v zemských volbách v Bad Kreuznachu

Článek

Nejvíc voličů zatím přišlo odevzdat hlasovací lístky v Porýní-Falci. V poledne byla tamní volební účast 40 procent, o devět procentních bodů vyšší než za stejnou dobu při předchozích volbách v roce 2011. V Sasku-Anhaltsku odhlasovalo během prvních čtyř hodin 25 procent voličů, o pět procentních bodů více než před pěti lety.

V Bádensku-Württembersku nejsou k dispozici údaje za celou zemi, informace z velkých měst ale naznačují rovněž vysokou účast. Ve Stuttgartu odhlasovalo za první čtyři hodiny 39 procent lidí, před pěti lety to bylo 32 procent. Ve Freiburgu a v Mannheimu odevzdalo hlas přes 20 procent lidí, o necelý procentní bod víc než v minulých volbách.

Kancléřčina Křesťanskodemokratická unie (CDU) obhajuje úřad zemského premiéra v Sasku-Anhaltsku a snaží se převzít vládu i ve zbývajících dvou spolkových zemích, kde nyní vládnou koalice sociální demokracie (SPD) a Zelených.

Podle posledních předvolebních průzkumů však čelí CDU poklesu popularity, první místo drží pouze v Sasku-Anhaltsku před populistickou Alternativou pro Německo (AfD), která by mohla získat 19 procent hlasů. V Porýní-Falci je pozice CDU a SPD vyrovnaná, v Bádensku-Württembersku zaostávají konzervativci za Zelenými, kteří mohou poprvé v zemských volbách zvítězit. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám