Hlavní obsah

Kancléřka Merkelová hledí s obavami k německé volební superneděli

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Supervolební neděle – tedy zemské volby v Bádensku-Württembersku, Porýní-Falci a Sasku-Anhaltsku – německým křesťanským demokratům (CDU) ukáže, nakolik voliči podporují politiku kancléřky Angely Merkelové. Na 12 miliónů Němců se volebními lístky vyjádří k migrační strategii kancléřky – poprvé od vypuknutí krize. CDU favoritem není.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Angela Merkelová mluví na předvolebním mítinku CDU v Bádensku Württenbersku, aby podpořila Guida Wolfa.

Článek

„Někdy to však bývá výhoda vstupovat do turnaje nikoli jako favorit,“ řekla Merkelová, když ve středu přijímala v kancléřském úřadě německé házenkáře – mistry Evropy – a přála jim úspěch na olympiádě v Rio de Janeiru. Přiznala, že moc dobře ví, jak obtížně se opakuje triumf

V malé, lidmi přeplněné radnici v Nürtingenu v Bádensku-Württembersku, jemuž se říká Švábsko, si Merkelová stěžuje na vlastní národ za to, že „vždycky hledí jen na rizika, nikoli na příležitosti“. „Mnozí lidé u nás zneklidněli a mohou dojít k závěru, že je načase uštědřit současné vládě lekci. Je to však o vás a o tom, co si vyberete,“ nabádá posluchače.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová na mítinku v Heigerlochu v Bádensku-Würtenbersku s kandidátem CDU Guidem Wolfem

Kancléřka se vydala do Nürtingenu, aby podpořila kandidáta CDU Guida Wolfa (54). Wolf, stejně jako většina strany, přitom neví, jestli jí má hlasitě tleskat, nebo ji naopak proklínat.

Půl roku poté, co Spolková republika otevřela dveře dokořán pro tisíce běženců naštosovaných na budapešťském hlavním nádraží, se politické ovzduší v zemi změnilo tak dramaticky, že ani zkušení komentátoři si netroufnou předpovědět, jak CDU dopadne. Ne dosti na tom: stejná nejistota panuje i u koaličního partnera – sociální demokracie (SPD).

AfD se těší

V Bádensku-Württembersku, jež se s Bavorskem přetahuje o primát nejbohatší spolkové země a jehož HDP se rovná švédskému, se schyluje k senzaci: poprvé v historii mohou Zelení vyhrát, takže Winfried Kretschmann (67) obhájí premiérské křeslo, zatímco CDU hrozí, že poprvé od konce druhé světové války přijde ve své baště o postavení nejsilnější strany.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Plakát Alternativy pro Německo (AfD)v Magdeburku říká, že Sasko-Anhaltsko volí AfD.

„Počítám s tím, že možná až šest procent našich voličů přeběhne k populistické Alternativě pro Německo (AfD), jež od loňského podzimu veřejně žádá kancléřčin odchod kvůli tomu, že podle ní zavedla nejen svou zemi, ale i Evropu do nevídaných potíží,“ podotýká právník a člen CDU Hans-Günther Knaupp (49).„Možná že se kancléřčin přístup líbí světu, ale naší straně v Bádensku-Württembersku rozhodně nepomůže.“

AfD se obzvlášť těší na výsledky z východoněmeckého Saska-Anhaltska. Pokud se průzkumy potvrdí, dosáhne na dosud nejvyšší zisk – 18 procent.

„Připadá mi to jako krátce před zánikem NDR. Systém se rozpadá, elity se nikoho na nic neptají, lžou a zamlčují. Jako kdyby žily na Marsu. Mutti (Merkelová – pozn. red.) vítala každého, kdo se rozhodl, že se vydá k nám,“ kroutí hlavou muž v kostkované košili a vestě na mítinku AfD v Schönhausenu.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová před zemskými volbami

V Porýní-Falci se o úspěch pokouší  vycházející hvězda CDU Julia Klöcknerová (43), označovaná za možnou dědičku Merkelové trůnu. Nemá to snadné – soupeří s premiérkou za SPD Malu Dreyerovou (55), natolik oblíbenou, že volební slogan tvoří jediné slovo – Malu.

Protože Dreyerová trpí roztroušenou sklerózou, kampaň absolvovala na elektrickém invalidním vozíku překřtěném na Malumobil.

Merkelová se nebojí ukázat se

Merkelová vsadila na taktiku, která se jí osvědčila v krizových situacích – „více Merkelové“. V porovnání s počátkem roku, kdy poté, co přistěhovalci ze severní Afriky uspořádali na Silvestra v Kolíně nad Rýnem štvanici na ženy, se prakticky stáhla, je jí zase všude plno.

Po čtyřech měsících vystoupila v televizi ARD u moderátorky Anne Willové a celou hodinu vysvětlovala, že si dál stojí na svém: žádné stropy pro počty běženců, žádné zábrany v Evropě a tzv. evropské řešení – přimět Turecko, aby zabrzdilo uprchlickou vlnu.

Nálada ve Spolkové republice se v posledních dnech vylepšila ve prospěch kancléřky. Merkelová působí uvolněněji. Uvidíme, o čem bude vypovídat její řeč těla v nedělí večer.

Reklama

Výběr článků

Načítám