Hlavní obsah

Volební zemětřesení na Slovensku: Fico získal sotva třetinu hlasů, do parlamentu jde osm stran

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Vítězem sobotních parlamentních voleb na Slovensku se sice znovu stala strana Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica, ale významně ztratila. Získala “pouze“ 28,28 procenta hlasů, takže přišla o absolutní většinu a bude jen obtížně hledat partnery do koalice. Do parlamentu se dostalo rekordních osm stran včetně Kotlebových extremistů. Není vyloučené, že by většinu nakonec mohla získat pravice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Fico získal sotva třetinu hlasů, do parlamentu jde osm stranVideo: Reuters

 
Článek

Fico a jeho strana pro sebe urvali Pyrrhovo vítězství. Od roku 2012 totiž Směr ztratil přes 400 tisíc, tedy téměř 16 procent, voličů.

Zato pravice má nakročeno k zisku 70 křesel ve 150členném parlamentu, takže mohla s tichou podporou nové strany Sme rodina - Boris Kollár mít většinu 81 mandátů.

Fico si však v první reakci pochvaloval zejména fakt, že Směr vyhrál volby počtvrté za sebou. Připustil ale, že situace se komplikuje.  „Výsledky jsou velmi složité, ale ukazuje to, že politický systém je velmi živý. Čekali jsme výsledek o čtyři až pět procent vyšší. Směru vzniká povinnost pokusit se sestavit smysluplnou a stabilní vládu, ale nebude to lehké,“ prohlásil Fico.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Slovenský premiér Robert Fico

Slovenský premiér dodal, že chce sestavit takovou vládu, aby nehrozily předčasné volby, ani jiné experimenty, které by narušovaly představy o parlamentním demokratickém systému. Fico nekonkretizoval, které strany chce oslovit při koaličních jednáních.

Rekordních osm stran

Na druhém místě se překvapivě umístila strana Svoboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka se ziskem 12,1 procent hlasů. Těsně za ní skončila strana Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igora Matoviče s 11 procenty hlasů. Do parlamentu se po čtyřech letech vrací Slovenská národní strana se ziskem téměř 8,7 procenta hlasů.

Uspěla také extremistická strana Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS), která získala 8,04 procent hlasů, co představuje víc než 100 tisíc hlasů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Župan Banskobystrického kraje Marian Kotleba

Slovensko-maďarské straně Most - Híd dalo svůj hlas 6,5 procenta voličů a straně Sme rodina - Boris Kollár 6,6 procenta. Strana Sieť má 5,6 procenta hlasů.

Těsně po pětiprocentní hranicí skončilo Křesťanskodemokratické hnutí, chyběly jen čtyři desetiny procenta hlasů.

Do parlamentu se tak dostalo rekordních osm politických stran.

Směr získal 49 mandátů, SaS 21, OLaNO 19, SNS 15, ĽSNS 14, Most - Híd 11, Sme rodina - Boris Kollár 11 a Sieť 10 křesel.

Výsledky voleb (po sečtení 95 procent hlasů)
stranahlasyzískané mandáty
Směr-sociální demokracie28,28 %49
Svoboda a Solidarita12,09 %21
Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti11,02 %19
Slovenská národní strana8,64 %15
Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko8,04 %14
Most - Híd6,5 %11
Sme rodina - Boris Kollár6,62 %11
Sieť5,6 %10

Šok politiků

Zejména zvolení extremistů Mariana Kotleby do parlamentu označila většina ostatních politiků za šokující. „Zkomplikuje to vnímání Slovenské republiky ve světě,“ upozornil ministr zahraničí Miroslav Lajčák.

Veronika Remišová ze strany Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti konstatovala: „Do parlamentu se dostali lidé, kteří na billboardech označili jiné lidi za parazity, kteří rozsévají strach“. Podle Matoviče ale může Kotleba nepřímo ostatní strany semknout. „Slovensko bude mít v parlamentu fašisty. To přinutí ostatní strany, aby se chovaly odpovědně,“ uvedl.

Podle šéfa strany Sme rodina Borise Kollára je ale Kotleba jen symptom: „Neviňme z toho Kotlebu, ale politiky, kteří to dopracovali až sem.“

Od facky ke K.O.?

Deník Sme k hlasováním výsledku uvedl, že lidé chtěli změnu, ale ne zrovna takovou, jakou dosáhli. „Směr oslabil. Nespokojení voliči však sáhli po Kollárovi, a co je ještě horší, k hnědým kotlebovcům. Hlavní kvalifikací nových spasitelů tohoto druhu je odmítání celé politiky a celého systému, který tolik lidí zklamal,“ upozornil deník Sme.

Deník Pravda ve svém komentáři uvedl, že ve volbách nikdo nevyhrál, všichni prohráli. „Ve slovenském parlamentu bude 71 let po skončení druhé světové války opět slyšet fašistický pozdrav Na stráž! O tom, že tento pozdrav tam při první příležitosti zazní, nepochybujeme ani vteřinu,“ napsala Pravda.

Související téma:

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Robert Fico

Deník kritizuje předvolební kampaň Směru, která byla plná levných hesel, strašení lidí a apelování na pudy místo diskuse o reálných problémech obyvatel Slovenska. „Tradiční slovenská politická scéna dostala v sobotu tvrdou facku a vzhledem k tomu, jak volili prvovoliči, úkolem číslo jedna bude zabojovat, aby z facky nebylo K.O.“ konstatovala Pravda.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám