Hlavní obsah

Dvě ženy zaútočily granátem na policejní ústředí v Istanbulu

– Istanbul • Aktualizováno

Na ústředí zásahové policie na okraji tureckého Istanbulu ve čtvrtek zaútočily dvě ženy. Nejprve na policejní stanici vrhly granát a pak spustily střelbu. Nikoho ale nezranily, informovala televize Al-Džazíra.

Foto: Reuters, Reuters

Dvojice útočnic v Istanbulu pálila ze samopalu a pistole také na projíždějící policejní autobus.

Článek

Ženy se po útoku ve čtvrti Bayrampaşa pokusily o útěk. Chtěly odjet autem, ale únikové trasy byly zablokovány, takže se ukryly v domě poblíž policejní stanice.

Úřady daly evakuovat okolí a policisté dům obklíčili. Při následné operaci obě ženy zabili, uvedla turecká média.

Podle tureckých médií šlo o příslušnice zakázané krajně levicové organizace Revoluční strana pro lidové osvobození (DHKP-C). Při incidentu utrpěli dva policisté zranění.

DHKP-C je radikální marxistické hnutí, které vzniklo v roce 1994. Turecko, USA i Evropská unie jej považují za teroristickou organizaci. V minulosti provedlo několik atentátů, včetně útoku na americkou ambasádu v Ankaře v roce 2013.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký policita na místě útoku

Istanbulem v poslední době otřáslo několik smrtících útoků. Při výbuchu nálože v autě v Ankaře minulý měsíc zemřelo 29 lidí, zatímco o tři měsíce dříve si pumový útok vyžádal životy 103 lidí.

První útok přisoudila turecká vláda kurdským povstalcům, druhý podle ní mají na svědomí sunnitští extremisté z hnutí Islámský stát (IS).

Atentát v Ankaře byl nejtragičtějším útokem v novodobých tureckých dějinách a za loňský rok už čtvrtým útokem přisuzovaným IS. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám