Hlavní obsah

Vyklizení přistěhovalecké kolonie u Calais se odkládá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Calais

Francouzská soudkyně v úterý odložila rozhodnutí ohledně plánu vyklidit a poté zlikvidovat migrantskou kolonii u přímořského Calais zvanou Džungle. Kdy by verdikt mohl padnout, zatím není jasné. Úřady původně stanovily na úterních 20:00 SEČ ultimátum k dobrovolnému vyklizení.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Tábor získal přezdívku Džungle.

Článek

Místní prefektura stále čeká na rozhodnutí správního soudu v Lille. "Rozhodnutí dnes (v úterý pozn. redakce) nepadne," oznámila soudkyně Valerie Quemenerová po vyslechnutí argumentů právníků obou stran sporu, jimiž jsou francouzské úřady na straně jedné a obyvatelé kolonie a aktivisté na straně druhé.

Úřady se mezitím dál pokoušely migranty přimět k přestěhování do nového kontejnerového tábora nebo do přijímacích center v jiných regionech. Jde o to je přesvědčit, že ve stávajícím táboře nemají žádnou budoucnost, řekl televizní stanici BFMTV mluvčí ministerstva vnitra Pierre-Henry Brandet.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Přistěhovalecká kolonie v Calais

V Calais se už několik let hromadí lidé, kteří se chtějí ilegálně dostat do Británie. Životní podmínky v tamním táboře připomínají chudinské čtvrti velkoměst v rozvojovém světě a francouzské úřady to už dále nechtějí akceptovat. Plánované vyklizení týká 800 až 1000 lidí, ale humanitární organizace se domnívají, že je to ve skutečnosti mnohem víc a že pro tyto lidi nejsou zajištěny dostatečné ubytovací kapacity.

Belgie mezitím oznámila, že posílila namátkové kontroly na své hranici s Francií. Belgický ministr vnitra Jan Jambon uvedl, že na hranici bude nasazeno až 290 dodatečných policistů. Podle agentury Belga tak chce zabránit možnému vzniku nového tábora na belgickém území.

Reklama

Výběr článků

Načítám