Hlavní obsah

Kampaň založená na migrantech Ficovi nevychází

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Necelé tři týdny před slovenskými parlamentními volbami postupně mizí z billboardů vládní strany Směr-sociální demokracie heslo Chráníme Slovensko a nahrazuje ho staronový slogan Děláme pro Slovensko. I to naznačuje, že kampaň Roberta Fica kriticky soustředěná na migranty nezabrala tolik, jak si vládní strana představovala.

Foto: Milan Malíček, Právo

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

„Směr přecenil význam problematiky migrace, kterou považoval za mobilizační. Ukázalo se, že slovenská společnost není natolik xenofobní,“ shrnul politolog Grigorij Mesežnikov. „Směr se příliš spoléhal, že nepotřebuje ani program a že si vystačí s mobilizační strategií,“ dodal.

Stále s náskokem

Problémy kolem migrace byly na Slovensku zastíněny jinými záležitostmi: hromadnými výpověďmi zdravotních sester, stávkou části slovenských učitelů a různými skandály. „Ve Směru vypukla panika, tři týdny před volbami svolali programovou konferenci a útočí na předsedu šestiprocentní strany Igora Matoviče (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti). Chytají se všech témat, aby si pojistili procenta,“ předestírá svůj pohled Mesežnikov.

Ukazuje se, že problém zdravotnictví a školství je pro Slováky bližší než evropská migrační vlna, která se Slovensku prakticky vyhnula. „Pokud by však v Evropě došlo k něčemu, co by vyvolalo strach a obavy i na Slovensku, účinek tématu se opět zvýší,“ upozornil sociolog Martin Slosiarik.

Podle některých průzkumů veřejného mínění poklesly preference Směru z 39 až 40 procent na 34 až 36 procent. Podle agentury Polis Slovakia by však Směr volilo stále 38 procent Slováků. I to je ale trojnásobek toho, čím se může pochlubit nejsilnější opoziční strana Sieť. Problémem pro Fica je, že na sestavení další jednobarevné vlády to rozhodně nevypadá.

Preference podle agentur Focus, MVK a Polis Slovakia:
Směr-sociální demokracie34–38 %
Sieť10–13 %
Slovenská národná strana7–10 %
Most-Híd7–9 %
Křesťanskodemokratické hnutí7-8 %
Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti5 - 6 %
Svoboda a solidarita5 %
Strana maďarské komunity4 -5 %
Sme Rodina - Boris Kollár3–4 %
Kotleba-Ľudová strana Naše Slovensko2 %

Odliv mladých

„Bylo by lepší, pokud by vznikla stabilní dvoučlenná koalice,“ připustil premiér. Mezi možnými koaličními partnery jmenoval Slovenskou národní stranu (SNS), Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) a stranu Most-Híd. Podle politologů je nejpravděpodobnějším partnerem Směru právě SNS, která se po čtyřech letech zřejmě vrátí do parlamentu.

Politický analytik Ján Baránek upozornil, že Směr opouštějí především mladší voliči, kteří experimentují s novými stranami. „Když jdou k volební urně, možná vsadí na jistotu,“ nevylučuje Baránek.

K pádu Směru přispívá právě i SNS, která po odchodu kontroverzního Jána Sloty z čela strany opět dokáže oslovovat voliče. „Pro zklamaného voliče Směru je první alternativou SNS,“ potvrzuje Slosiarik.

Zdá se, že mezitím v očích voličů zcela propadá kdysi nejsilnější strana slovenské vládní koalice v dobách premiéra Mikuláše Dzurindy. V současnosti se preference Slovenské demokratické a křesťanské unie (SDKU) pohybují hluboko pod pětiprocentním prahem.

Z programu strany Směr

  • Zvýšení minimální mzdy na 500 eur
  • Zřídit 100 tisíc nových pracovních míst
  • Snížit nezaměstnanost pod 10 procent
  • Udržet stabilní ceny
  • Odstraňovat regionální rozdíly

Lépe se nevede ani nové straně Demokraté Slovenska exministra Dzurindovy vlády Ľudovíta Kaníka a Komunistické straně Slovenska. Outsiderem voleb se pravděpodobně stanou strana Odvaha – Velká proruská koalice, Koalice společně za Slovensko a strana Přímá demokracie.

Reklama

Související články

Fico: EU páchá rituální sebevraždu

Evropská unie v souvislosti s uprchlickou krizí páchá rituální sebevraždu, řekl v exkluzivním rozhovoru pro deník Právo slovenský premiér Robert Fico. Dotkl se...

Fico nebude stíhán za výroky o muslimech

Krajská prokuratura v Bratislavě odmítla trestní oznámení na premiéra Roberta Fica za slova, že chce zabránit vytvoření ucelené muslimské komunity na...

Výběr článků

Načítám