Hlavní obsah

Evropská komise a USA se dohodly na výměně dat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská komise a USA dosáhly dohody o transatlantické výměně dat. Informovala o tom eurokomisařka Věra Jourová. Dohoda podle ní zaručuje ochranu dat evropských občanů a zároveň dává právní jistotu firmám.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Článek

Místopředseda komise pro jednotný digitální trh Andrus Ansip ná následné tiskové konferenci doplnil, že Evropská komise dala dohodě zelenou.

Americká strana se v úmluvě zavazuje, že přístup amerických úřadů k evropským datům z důvodů prosazování práva a národní bezpečnosti bude mít jasná omezení a bude podléhat kontrole.

"Je to unikátní krok, který Spojené státy učinily ve snaze obnovit důvěru v transatlantických vztazích," podotkla Jourová na tiskové konferenci.

Pro případ pochyb zřídí USA ombudsmana

Bude existovat písemný závazek, že u dat převáděných z EU do Spojených států je vyloučeno jejich hromadné sledování zpravodajskými službami. V USA kvůli věci vznikne úřad zvláštního ombudsmana, nezávislého na bezpečnostních službách. Evropští občané také budou moci dosáhnout nápravy situace.

"Myslím, že to je silný a bezpečný rámec pro budoucnost toků dat mezi Evropou a Amerikou," dodala česká eurokomisařka pro spravedlnost, ochranu spotřebitelů a otázky rovnosti pohlaví.

Dohodnutý model bude podle ní průběžně kontrolován, aby bylo zajištěno jeho odpovídající fungování.

Evropská komise a Spojené státy vyjednávaly o nové úpravě v této oblasti poté, co unijní soud loni v říjnu svým rozhodnutím zrušil dosavadní právní rámec předávání dat mezi EU a USA.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám