Hlavní obsah

Švédsko se připravuje na válku, prozradil generál

– Stockholm

Švédsko se připravuje na válku, která může propuknout v příštích letech. V brožuře, která má být příští týden rozdána účastníkům švédské armádní konference, na to upozorňuje generál Anders Brännström a vyzývá vojáky, aby se připravili na konvenční válku, kterou země nepamatuje dvě století.

Foto: Reuters

Válečné lodě a švédská ponorka na cvičení NATO Dynamic Mongoose

Článek

„Globální situace, které jsme v současnosti svědky, a strategická rozhodnutí, k nimž dochází, nás dovedly k závěru, že budeme během několika let ve válce,“ cituje generálmajora Anderse Brännströma oficiální brožura švédské armády.

S kým by mělo Švédsko bojovat, dává tušit výroční zpráva jeho tajné služby, která varovala, že je největší hrozbou současnosti pro skandinávské království Rusko, napsala švédská mutace serveru The Local.

Švédsko přitom ve válečných konfliktech moderní doby – včetně první i druhé světové války – zůstávalo neutrální a po skončení studené války se soustředilo na asistenci spojencům v zahraničních misích. To se ale změnilo, varuje generál Brännström.

Nová doktrína

Země tří korunek jinými slovy změnila vojenskou doktrínu, která je nově zaměřena na „schopnost armády vést ozbrojený střet s kvalifikovaným soupeřem, odpovědět na vojenskou agresi a především ubránit Švédsko”.

Stockholm si také v poslední době pohrává s myšlenkou vstupu Švédska do Severoatlantické aliance. Reaguje tak na eufemisticky řečeno čím dál asertivnější politiku ruského prezidenta Vladimira Putina a několik případů narušení švédského vzdušného prostoru a výsostných vod ze strany Ruska. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

„Musíme si být vědomi, že jsme vystaveni setrvalému špiclování tajných služeb a kampaní zpravodajských služeb. A je známo i to, že je náš region – baltický region – třecí plochou mezi Ruskem a Západem,“ stojí ve výroční zprávě švédské tajné služby.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám