Hlavní obsah

V Dánsku plánují sexuální výchovu pro migranty

– Kodaň/Mnichov

Dánská opozice navrhuje, aby žadatelé o azyl dostávali lekce sexuální morálky a chování k dánským ženám. Návrh socialistů má podporu také u krajní pravice, konzervativců a levicových liberálů, uvedla ve středu agentura DPA. Informace se objevila den poté, co vláda získala podporu pro zabavování cenností migrantů.

Foto: Scanpix Denmark, Reuters

Dánský policista zasahuje proti anarchistům požadujícím na hranicích s Německem vstup pro migranty.

Článek

„Když už lidé beztak v azylovém centru sedí, tak dává smysl, aby se jim dostalo úvodu do naší sexuální morálky,” prohlásila mluvčí dánských sociálních demokratů Trine Bramsenová a popsala, o co by mělo jít: „O úplně základní pravidla, která my známe, neboť jsme se tady narodili, ale která příchozí musejí pochytit a osvojit si je.”

Vyučování toho, jak se k ženám v Dánsku chovat, by podle navrhovatelů navíc mohlo úřady upozornit na ty lidi, kteří s takovými pravidly nesouhlasí.

Po silvestrovských incidentech v Kolíně nad Rýnem a dalších německých městech, kde skupiny mužů arabského a severoafrického vzhledu obtěžovaly ženy, se nyní soustředí pozornost na chování přistěhovalců a žadatelů o azyl k ženám i obecně postoj k evropským zvyklostem.

Zabavování majetku

Opoziční sociální demokraté s návrhem přišli den poté, co menšinová vláda získala dostatečnou podporu pro prosazení kontroverzního zákona, který by umožňoval migrantům zabavovat cennosti a hotovost i u levicové opozice. „Vláda, sociální demokraté, Dánská lidová strana, Liberální aliance a Konzervativní lidová strana se dohodli na dodatku o zákonu,“ oznámil kabinet v prohlášení citovaném AFP. Zabavené věci a peníze mají pokrýt náklady na pobyt uprchlíků.

Zabavovat se nebudou snubní prsteny, medailónky s portréty blízkých a čestné odznaky. Pořád ale bude možné zabavovat drahé hodinky, mobilní telefony a počítače. Bude jim ale zabavena hotovost až nad deset tisíc dánských korun (36 210 Kč) a ne nad 3000.

Poslankyně ze sociálně liberální strany Sophie Carsten Nielsenová ve středu podle BBC řekla, že zákon vznikl, aby „vyslal signál uprchlíkům, že do Dánska je těžké přijít, protože vás budou vyšetřovat a prohledávat a taky obracet naruby vaše zavazadla kvůli všem věcem, které máte“.

Plán byl po zveřejnění celosvětově odsuzován. [celá zpráva]

Právní školení migrantů v Bavorsku

Školení migrantů zavedlo už Bavorsko, které migranty seznamuje s právním systémem Německa.

V Bavorsku tento týden, nezávisle na silvestrovských incidentech, začaly kurzy pro azylanty o základních právech v Německu. V hodinách se seznámí se svobodou vyjadřování, sekulárním uspořádáním společnosti a státu či s rovností mezi muži a ženami.

Úvodní lekci vedl bavorský ministr spravedlnosti Winfried Bausback, který hovořil o úctě k právnímu státu i k jiným vírám včetně židovské. Bausback se během výuky dostal i do úzkých, když se žadatelů o azyl ptal, jaké znají německé politiky.

Všichni znali kancléřku Angelu Merkelovou a po krátkém mlčení si vzpomněli ještě na nacistického vůdce Adolfa Hitlera. Bausback se ale podle médií rychle zorientoval a posluchačům vysvětlil, že z nacismu si Německo vzalo ponaučení.

Reklama

Výběr článků

Načítám