Hlavní obsah

Němci do Rakouska denně vrátí stovky migrantů, kteří u nich nepožádali o azyl

Berlín

Stovky migrantů vrací každý den policie z německé spolkové země Bavorsko přes hranici do Rakouska. Nově zavedené opatření se týká těch běženců, kteří nechtějí požádat o azyl v Německu, ale v jiné evropské zemi. Informovala o tom agentura DPA.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Německá police doprovází migranty, kteří přešli rakousko-německou hranici ve Wegscheidu u Pasova

Článek

Od počátku letošního roku takto německá policie poslala zpět do sousední země, přes niž migranti putují na západ a sever Evropy po takzvané balkánské stezce, tisíce migrantů.

Simone Mayrová-Kirchbergerová, mluvčí policie spolkové země Horní Rakousy, která s Bavorskem sousedí, uvedla, že denně policisté z Německa zpět do Rakouska pošlou "asi 200 uprchlíků". Den ode dne přitom podle ní Němci posílají více a více lidí.

Návrat k Dublinu

Mluvčí mnichovského oddělení spolkové policie uvedl, že se úřady rozhodly důsledně naplňovat takzvaná dublinská pravidla, podle nichž má žádost o azyl posoudit ten stát EU, který je zodpovědný za kontrolu vstupu konkrétního cizince na unijní území. Je to tedy první členský stát, jehož hranice žadatel překročil.

Přísně vzato by spolková policie mohla na základě dublinských pravidel poslat zpět do Rakouska všechny příchozí, upozornila DPA.

Nově prosazované opatření se podle DPA dotklo především lidí, kteří chtěli Německem pouze projít a žádost o azyl podat ve Švédsku.

Syřané mohou zůstat

Podle agentury APA krok nejspíš souvisí se zavedením kontrol dokumentů mezi Švédskem a Dánskem a následně na dánsko-německé hranici. Opatření se dotklo především Afghánců, Íránců, Iráčanů a Maročanů, Syřany většinou Němci zpět neposílají.

Mluvčí rakouského ministerstva vnitra Karl-Heinz Grundböck se nechal slyšet, že ani vstup do Rakouska a tranzit nemohou brát migranti jako něco automatického.

Také Vídeň začala v poslední době mnohem častěji posílat migranty zpět do Slovinska. Jen ze spolkové země Korutany policisté za jižní hranici letos poslali už přes 1600 lidí. Důvodem byly většinou chybějící dokumenty či poskytnutí nevěrohodných údajů, jimiž si migranti chtěli zajistit lepší postavení v azylovém řízení.

Rozlišit migranta od uprchlíka

Kancléř Werner Faymann nastínil, že podmínky překročení rakouských hranic by se mohly v blízké době ještě zpřísnit. Chce se prý mimo jiné pokusit rozlišovat válečné uprchlíky a ekonomické migranty už na hranici. "Už zakrátko budeme na naší hranici aktivnější než doposud," uvedl kancléř.

Již nyní Rakušané posílají zpět do Slovinska ty migranty, kteří při rozhovorech s úředníky lhali o své národnosti, aby tím zvýšili svou šanci na získáni azylu. Jen za minulý měsíc byly takto vyhoštěny stovky lidí, napsala agentura Reuters.

Podle údajů z poloviny prosince v Rakousku od začátku loňského roku do konce listopadu o azyl požádalo 85 tisíc lidí. Do konce roku mohlo podle odhadů přibýt ještě dalších 10 tisíc žádostí.

Do sousedního Německa podle oficiálních údajů v roce 2015 přišlo téměř 1,1 miliónu migrantů. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám