Hlavní obsah

V Turecku začal soud s opozičníky, kteří měli osnovat puč proti Erdoganovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

V Turecku začal proces s 69 příslušníky opozice včetně duchovního Fethullaha Gulena, který žije už 15 let v exilu ve Spojených státech. Odpůrci tureckého prezidenta Recepa Erdogana jsou viněni z pokusu svrhnout v roce 2013 vládu prostřednictvím údajně vykonstruovaných obvinění z korupce vůči lidem blízkým tureckému prezidentovi.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Turečtí policisté, ilustrační foto

Článek

"Je ostuda, že všichni tito lidé, kteří by neublížili ani mouše, tu jsou představováni jako teroristé," prohlásil právník obžalovaných policejních šéfů Murat Erdogan.

"Nejde tu o nic jiného, než o justiční lynč," dodal obhájce.

Čtyřiasedmdesátiletý Gulen je zakladatelem hnutí Hizmet, které prosazuje úctu k vědě, mezináboženský dialog a demokracii. V zemi má hnutí, činné i v řadě dalších států, velký vliv, působí ve školství, zdravotnictví, finanční sféře i v médiích.

"Neexistuje žádný konkrétní důkaz, že by se můj klient podílel na jakékoli nezákonné činnosti, ani jeden doklad," prohlásil Nurullah Albayrak. Turecko podle něj nikdy nebylo svědkem tak nejasného vyšetřování.

Zatýkaní ministerských synů

Kvůli úplatkům při veřejných zakázkách, praní špinavých peněz či ilegálnímu obchodování se zlatem byli koncem roku 2013 v Turecku zatčeni známí podnikatelé, synové několika ministrů či ředitel státní banky.

Erdoganova vláda zareagovala na skandál rozsáhlými čistkami, při nichž propustila či přeložila tisíce policistů a stovky soudců a prokurátorů, kteří se na vyšetřování korupční kauzy podíleli.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám