Hlavní obsah

Východní Evropu bychom měli lépe pochopit, vyzval západní země saský premiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Premiér sousední německé země Saska Stanislaw Tillich chce ve své nové funkci předsedy jedné z komor německého parlamentu usilovat o to, aby západní spolkové země lépe chápaly postoje zemí střední a východní Evropy. Západ totiž o způsobu uvažování a mentalitě „nastupujícího východu” příliš mnoho neví, z čehož plyne řada nedorozumění, uvedl politik v rozhovoru s agenturou DPA.

Foto: Profimedia.cz

Stanislaw Tillich

Článek

Tillich je saským ministerským předsedou od roku 2008 a loni v listopadu převzal na rok i funkci předsedy Spolkové rady, jedné z komor německého parlamentu, která je složená ze zástupců vlád 16 spolkových zemí. Právě předsednictví v radě chce Tillich údajně využít k osvětě svých kolegů o střední a východní Evropě.

"Východní Němci se spíš dokážou vcítit do Rusů, západní Němci jsou více svázáni se západní Evropou. Chci přispět k tomu, aby osmadvacet zemí Evropské unie ještě více srostlo. Proto musí západ vědět o východní a střední Evropě mnohem více," uvedl Tillich. Saský premiér vyzval už při nástupu do funkce předsedy Spolkové rady k větší soudržnosti v Německu i v EU.

Tillich má blízko ke středoevropským zemím mimo jiné kvůli svému původu. Pochází totiž z menšiny lužických Srbů. Kromě němčiny a lužické srbštiny hovoří údajně mimo jiné také česky, polsky a trochu rusky.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Stanislaw Tillich

Německo v pondělí shodou okolností k větší solidaritě vyzval také polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski. "Přál bych si trochu více pochopení Němců pro naši politickou situaci," uvedl. Šéf polské diplomacie reagoval mimo jiné na pohrůžku evropského komisaře Günthera Oettingera z Německa, že komise vyvolá proti Polsku kvůli schválení sporné novely zákona o veřejnoprávních médiích mimořádnou proceduru pro porušení základních hodnot EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám