Hlavní obsah

Rakousko zpřísnilo kontroly, do země nevpustilo stovky migrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakousko nevpustilo na hranicích se Slovinskem za poslední čtyři dny do země několik set běženců. Při testech a pohovorech se totiž zjistilo, že migranti předstírali falešné státní občanství, uvedl mluvčí korutanské zemské policie Rainer Dionisio.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Uprchlíci na rakouské hranici

Článek

Slovinská tisková agentura STA napsala, že Rakušané nevpustili do země více než 400 lidí. Rakousko přesný počet osob neupřesnilo. Uvedlo ale, že zhruba 70 migrantů, které policie odmítla v sobotu do země vpustit nedaleko Villachu, se v pondělí o překročení hranice pod falešnou identitou znovu pokusilo na jiném místě společné hranice.

Na předstírání falešného občanství se přišlo během rozhovoru s tlumočníkem, sdělil štýrský policejní mluvčí Leo Josefus. Překladatel si všiml, že údaje, které jsou uvedené v dokumentech, nesouhlasí s tím, co běženci nahlásili ve Slovinsku. „Proto jim nebyl umožněn vstup do země. Byl to běžný právní akt v dikci cizineckého zákona,“ řekl Josefus.

Podobně se vyjádřil i jeho kolega z Korutan Dionisio. „Běženci se ve Slovinsku registrovali a my jsme náhodně kontrolovali jejich doklady. Při pohovoru s překladatelem vyšlo najevo, že jsou z jiných zemí, než udali ve Slovinsku,“ dodal.

Podle slovinské agentury STA pocházeli migranti z Maroka a Íránu a předstírali, že jsou ze Sýrie či z Iráku.

Rakousko zpřísnilo od soboty na svých jižních hranicích kontroly, jejichž součástí jsou i jazykové testy. Na základě užívaného dialektu či místopisných znalostí jsou tlumočníci schopni odhalit původ migranta.

Reklama

Výběr článků

Načítám