Hlavní obsah

Znovuzrození irského teroru? Pravá IRA připravuje atentát, varují Britové

Britská vláda vydala varování před možným teroristickým útokem na území Spojeného království. V pátek upozornila, že takzvaná Pravá irská republikánská armáda (Pravá IRA) představuje „trvalou hrozbu“, která by se mohla v Británii změnit v jednorázový atentát.

Foto: Profimedia.cz

Připevňování plakátu, na kterém je vyobrazen irský republikán Martin Meehan. Bývalý dobrovolník IRA byl také prvním člověkem, který byl za členství v irské republikánské armádě odsouzen a strávil osmnáct let ve vězení.

Článek

Britské tajné služby došly v poslední době k závěru, že tzv. Pravá IRA a další republikánské skupiny stále „usilují“ o útok ve Velké Británii, uvedl deník Telegraph. Hlavním zájmem republikánských radikálů ale stále zůstává území Severního Irska.

„Hrozba skutečného teroristického útoku přetrvává na území Severního Irska,“ uvedl šéf britské domácí rozvědky MI5 Andrew Parker. „Na každý z útoků, kterým jsme my nebo naši kolegové z policie zabránili, připadají další tři nebo čtyři, které by se mohly uskutečnit,“ dodal, aniž by upřesnil, kolika útokům se podařilo zabránit.

Skupiny se vracejí ke starým metodám

MI5 varovala, že hrozba atentátu se v současné době zvýšila čtyřikrát a některé republikánské skupiny se vracejí ke starým metodám používaným IRA, což byly mimo jiné bombové atentáty.

Například v červenci byla policie přivolaná k nevybuchlé trhavině v hrabství Armagh v Severním Irsku. Když policisté trhavinu hledali, explodovala nedaleko nich nálož. Podle vyšetřovatelů měla trhavina „za cíl zabíjet“.

Podle zdrojů z tajných služeb citovaných Telegraphem je podobná taktika oblíbeným způsobem tzv. prozatímní IRA, což je další z odštěpeneckých frakcí někdejší Irské republikánské armády. Použití této taktiky může být podle odborníků znamením, že někteří radikálové vracejí k bombovým útokům, které zabíjely britské vojáky a policisty od 70. do 90. let minulého století.

Mírové dohody neuznávají

Tři desetiletí sektářských střetů mezi protestantskými unionisty a katolickými republikány usilujícími o odtržení Severního Irska od Británie si vyžádaly zhruba 3 500 mrtvých. Krvavé násilnosti ukončily mírové dohody z konce 90. let.

Pravá IRA je paramilitaristická organizace, která usiluje o sjednocení Irska a podobně jako Prozatímní IRA se považuje za následnici Irské republikánské armády. Ani jedna z těchto republikánských frakcí mírové dohody neuznává.

Reklama

Výběr článků

Načítám