Hlavní obsah

Ve Francii zmařili pokus o atentát

– Paříž

Zatčením dvou mladíků francouzská policie minulý týden zmařila atentát, který dvojice ve jménu džihádu chystala proti bezpečnostním silám v oblasti města Orléans ve střední Francii. Oznámil to v úterý večer francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve. Sdělil, že od atentátů policie již zadržela 346 lidí.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Policisté v Paříži, archivní snímek

Článek

„Domácí rozvědka DGSI zmařila připravovaný atentát proti představitelům bezpečnostních sil v oblasti Orléansu. Při zásahu 19. prosince byli zatčeni dva Francouzi. Jednomu je 20 let a s policií zatím neměl problémy, druhému je 24 a je známý delikvent,” upřesnil ministr při návštěvě policistů a četníků v Toulouse na jihozápadě země.

Podle zdrojů agentury AFP byl jeden ze zatčených původem z Maroka, druhý z Toga.

Dvojice byla v kontaktu s jedním francouzským džihádistou, který je v Sýrii a který nejspíš mladíky k atentátu navedl. K přípravě útoků na vojáky, policisty, četníky a představitele státu jeden ze zatčených již přiznal, řekl ministr. Od roku 2013 policie tak podle něj zmařila celkem deset atentátů.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve

Od krvavých atentátů islamistů 13. listopadu v Paříži a následného obnovení hraničních kontrol úřady také odmítly vstup do Francie 3414 osobám, které pro zemi představovaly možnou bezpečnostní hrozbu, oznámil Cazeneuve.

Dodal, že v rámci výjimečného stavu bezpečnostní složky již provedly 2898 domovních prohlídek a razií, které vedly k zadržení 346 osob, z nichž 297 skončilo ve vyšetřovací vazbě a 51 bylo odsouzeno k trestu vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám