Hlavní obsah

Plot na hranicích Slovinska a Chorvatska, budovaný kvůli migrantům, podle ekologů ohrožuje zvěř

Hraniční bariéra z žiletkového drátu, kterou začalo Slovinsko stavět na hranici s Chorvatskem kvůli kontrole migrantů, vážně ohrožuje zvířata, především šelmy. Upozornil na to Světový fond na ochranu přírody (WWF), uvedla agentura AFP.

Foto: Srdjan Zivulovic, Reuters

Stavba hraničního plotu ve Slovinsku

Článek

"Aniž bychom chtěli snižovat lidskou tragédii spojenou s migrační krizí, musíme vědět, že příroda nezná hranice a že přirozená místa výskytu (zvěře) přesahující hranice jsou mimořádně ohrožená" budováním takových plotů, uvedl v prohlášení Martin Šolar, ředitel regionálního oddělení WWF Adria, které sídlí v Záhřebu.

Plot, který Slovinsko začalo stavět 11. listopadu, znamená nebezpečí zejména pro šelmy. Ohroženi jsou přitom především vlci a medvědi, kteří se pohybují na velkém prostoru rozkládajícím se na území obou států, dodal slovinský ochránce přírody Šolar.

"Vědci mají obavy o osud medvědů, až se na jaře budou chtít vrátit do části svého habitatu, který se nachází na druhé straně hranice," uvádí se rovněž v prohlášení WWF.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Chorvatsko vyzvalo Slovinsko, aby zbouralo část plotu na hranicíchVideo: Reuters

Chorvatsko protestovalo

Podle mínění místních lovců je ale v současné době obzvláště ohroženým druhem jelenovitá zvěř. Poukazují na to, že mnoho jelenů a laní nyní přijde o život kvůli tomu, že se zapletou do drátu.

Vláda v Lublani vysvětlila, že plot se začal stavět s cílem nasměrovat migranty a uprchlíky k oficiálním hraničním přechodům a zabránit jejich rozptýlení podél 670 kilometrů dlouhé hranice mezi oběma zeměmi. Podle údajů ministerstva vnitra, které WWF ve zprávě cituje, je zatím postaveno 137 kilometrů plotu.

Bývalé jugoslávské republiky Slovinsko a Chorvatsko jsou obě nyní členy Evropské unie. Chorvatsko ve čtvrtek proti Lublaní budované bariéře na hranicích protestovalo u Evropské komise. Záhřeb tvrdí, že jde o porušení unijních předpisů, které se týkají ochrany přírody, a žádá Brusel o "naléhavá opatření" s cílem zastavit stavbu plotu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám