Hlavní obsah

Jako arizace židovského majetku: Dánský plán zabavovat migrantům cennosti stihla kritika

– Kodaň • Aktualizováno

Dánská vláda se dostala pod palbu kritiky kvůli prosazování návrhu zákona, který by policii umožňoval zabavovat migrantům cennosti, z jejichž prodeje by se zaplatilo jejich ubytování, léčení a vzdělávání.

Foto: Fotis Plegas G, Reuters

Migranti na řeckém ostrově Lesbos

Článek

Americký deník The Washington Post návrh označil za ”extrémní” a přirovnal ji k arizaci židovského majetku nacisty ve 30. a 40. letech. Zachary Whyte z Kodaňské univerzity, který se na ní věnuje výzkumu azylu a integrace, řekl listu the Washington Post: „Hodně to vypovídá o současné dánské politice, kdy si občas nejste jisti, jestli to je nebo není fáma. Zájemci o azyl obvykle nepřijíždějí do Dánska s velkou hotovostí nebo šperky,“ dodal.

Web Vox označil návrh na krutý a poznamenal, že takto nikdy nedojde k úspěšné integraci. Mluvčí dánského ministerstva pro imigraci a integraci Mia Tangová totiž hájila odrazování migrantů například pomocí inzerátů v arabských novinách pomocí tvrzení, že velký počet přistěhovalců ztěžuje šanci na integraci.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Internetová petice proti ”konfiskaci majetku žadatelů o azyl” má již přes 6000 podpisů.

Návrh zákona předložený vládě 10. prosince v pátek obhajovala dánská ministryně pro integraci Inger Stöjbergová. Podle ní by měly mít úřady „moc prohledat oděv a zavazadla žadatelů o azyl i dalších migrantů, kteří nemají v Dánsku právo zůstat, jestli v nich nemají cennosti“. Uplatnil by se ale pouze na hotovost nad 3000 dánských korun (skoro 11 000 korun) a „předměty značné hodnoty“. Dodala, že hodinky, snubní prsteny a mobily nebo předměty, ke kterým mají lidé citový vztah, by se nezabavovaly. [celá zpráva]

Tvrdší přístup 

Migranty přirovnávala k nezaměstnaným Dánům, kteří se také musí zbavit majetku, který přesahuje určitou hodnotu, aby mohli požádat o sociální dávky.

Návrh zákona o zabavování cenností migrantům má podporu vládní liberální strany Venstre premiéra Larse Lökkeho Rasmussena i protiimigrační Dánské lidové strany, což znamená, že má značnou naději na schválení.

Dánská vláda slíbila ještě před červnovými volbami, že přitvrdí přístup k imigrantům. Už snížila podpory pro nově přicházející běžence. Na konci listopadu parlament schválil také soubor legislativních změn, které zpřísňují azylovou politiku.

Kodaň předpokládá, že v zemi letos podá žádost o azyl asi 20 000 lidí, což je asi o 5000 více než v loňském roce. Dalších až 25 000 migrantů by mohlo přijít do pětimiliónového Dánska příští rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám