Hlavní obsah

Nord Stream 2 nesplňuje zásady EU, zkritizoval plánovaný plynovod Tusk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Předseda Evropské rady Donald Tusk zkritizoval německoruský plán rozšířit plynovod Nord Stream na dně Baltského moře. Podle něj nesplňuje požadavky EU na diverzifikaci dodávek a nezvyšuje tak energetické zabezpečení osmadvacítky. Závěrečný dokument summitu osmadvacítky uvádí, že by měl plynovod splňovat požadavky EU, napsala v pátek agentura Reuters.

Foto: Mapy.cz

Plynovod v Evropě

Článek

Podle Tuska plánovaný Nord Stream 2, který by měl zdvojnásobit množství plynu dodávaného z Ruska přímo do Německa, ignoruje zásady EU ohledně diverzifikace energetických dodávek, energetických zdrojů a tranzitních cest. Dodal, že by mohl podkopat roli Ukrajiny jako tranzitního státu.

Polsko spolu s dalšími zeměmi včetně pobaltských nebo Maďarska a Rumunska požadovalo, aby se otázka plánovaného plynovodu projednala na právě ukončeném summitu osmadvacítky. Praha iniciativu nepodpořila, i když se na ni obrátilo Slovensko.

Závěrečný dokument uvádí, že by plynovod měl splňovat požadavky EU, ale že definitivní rozhodnutí leží na Evropské komisi. Ta rozhodne o případné politické či finanční podpoře plynovodu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám