Hlavní obsah

Ruská policie zatýkala opoziční demonstranty v Moskvě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Moskevská policie v sobotu v centru hlavního města zatkla asi tři desítky opozičních aktivistů, kteří se pokusili na Den ústavy protestovat proti nerespektování základního zákona. Mezi zatčenými se ocitl i jeden z autorů ústavy z roku 1993, publicista Georgij Satarov, uvedl server Newsru.com.

Foto: AP Photo/Pavel Golovkin, .

Moskevská policie brání v průchodu demonstrantům.

Článek

„Držel jsem plakát Respektujte ústavu, než mě zatkli tři policisté a předvedli na strážnici,“ řekl agentuře AFP šéf neparlamentní strany Jabloko Sergej Mitrochin. Obviněn byl z toho, že neuposlechl příkazu strážců zákona.

Opoziční demonstraci a pochod centrem města moskevská radnice nepovolila s odvoláním na blížící se novoroční svátky. Opozičníci se proto pokusili o "jednočlenné protesty", které podle zákona nevyžadují předběžné ohlášení a povolení. Ale i tak je policisté pozatýkali. Prý kvůli "ohrožení bezpečnosti", protože na náměstí, obklopeném policejními jednotkami a vozy, právě dělníci vztyčovali obří vánoční strom.

Opozičním aktivistům nově hrozí paragraf trestního zákoníku, který postihuje účastníky nepovolených veřejných akcí vyšším trestem, pokud se činu dopustili opakovaně. V pondělí moskevský soud uložil tři roky vězení Ildaru Dadinovi za účast v demonstracích na podporu opozičního vůdce Alexeje Navalného a proti odsouzení odpůrců prezidenta Vladimira Putina. Podle paragrafu může být až k pěti letům odsouzena osoba, která se zúčastní nepovolené veřejné akce nejméně čtyřikrát během šesti měsíců.

Reklama

Výběr článků

Načítám