Hlavní obsah

Čtvrt miliónu Britů podepsalo petici za zákaz vstupu Trumpa do země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Britští zákonodárci se budou zabývat výzvou k zákazu vstupu amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na území Spojeného království. Důvodem je petice občanů, kterou už na internetu podpořilo více než zákonem požadovaných 100 tisíc lidí. Autory petice pobouřily Trumpovy „nenávistné výroky“.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Donald Trump

Článek

„Spojené království už kvůli nenávistným výrokům zakázalo vstup do země mnoha lidem, a pokud chce uplatňovat kritérium 'neakceptovatelného chování' i nadále, mělo by měřit všem stejně. Bohatým i chudým, prostým i mocným,” píše se v textu petice.

Ve středu odpoledne se pod ní podepsalo už více než 250 tisíc lidí.

Trump se v poslední době ostře vymezuje vůči islámu. Prohlásil mimo jiné to, že by měly Spojené státy zapovědět vstup do země všem muslimům cizího občanství nebo to, že jsou v britské metropoli místa, kde se policisté kvůli radikálním islamistům bojí o život.

Je to naprostý nesmysl. A jediný důvod, proč bych se já nevydal do některých částí New Yorku, je riziko, že bych tam potkal Donalda Trumpa.
Starosta Londýna Boris Johnson

„V Londýně jsou části, které jsou tak radikalizované, že se tam policisté bojí o své blízké,“ prohlásil například Trump.

Výroky o Londýně odsoudil tamní starosta Boris Johnson, britský premiér David Cameron a dokonce i Scotland Yard.

„Je to naprostý nesmysl. A jediný důvod, proč bych se já nevydal do některých částí New Yorku, je riziko, že bych tam potkal Donalda Trumpa,” reagoval starosta britské metropole Boris Johnson.

Kazatel nenávisti

Devětašedesátiletý miliardář a favorit republikánských primárek si vysloužil ostrou kritiku jak v Evropě, tak ve Spojených státech. Mnohými byl označen za „kazatele nenávisti“. Další kritici jeho názory označují za nebezpečné a nedemokratické. Mluvčí Bílého domu prohlásil, že se Trump výroky o muslimech diskvalifikoval z prezidentských voleb.

Rozhněvaní Skoti

Trump zvlášť popudil obyvatele Skotska, odkud pocházela jeho matka a kde vlastní dvě golfová hřiště. Místní vláda v Edinburghu oznámila, že Trumpovi odebrala čestný titul "velvyslance pro podnikání", který mu udělila v roce 2006.

Také univerzita RGU v Aberdeenu na východě Skotska mu odňala čestný doktorát, kterým ho poctila v roce 2010.

"Trump v rámci americké prezidentské kampaně učinil určitá prohlášení, která prostě odporují duchu a hodnotám univerzity," odůvodnila škola v prohlášení svůj krok.

Výroky po San Bernardinu

O požadavku úplného zákazu muslimů cizí národnosti do země se Trump rozhovořil po masakru v kalifornském San Bernardinu. [celá zpráva]

„Domnívám se, že bychom měli upřít všem muslimům vstup do země. Má to jednoduchý důvod, nemůžeme rozpoznat, jaký je jejich postoj,“ míní Trump.

Trumpův výrok proti muslimům odsoudily také americké židovské organizace.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám