Hlavní obsah

První letošní tatranská lavina pohřbila horolezce

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Ve Vysokých Tatrách je zatím málo sněhu, ale hned první letošní lavina si vyžádala první oběť. Lavina v Rumanovej dolině strhla ve čtvrtek dva polské horolezce, 65letého muže se nepodařilo zachránit.

Foto: Horská záchranná služba

Pod lavinou zůstal polský horolezec

Článek

Druhého muže desková lavina nepohřbila úplně, ze sněhu mu trčela hlava a jedna ruka. Dokázal přivolat horské záchranáře. Špatné počasí neumožnilo využít k záchraně vrtulník.

Druhý Polák byl doslova zabetonovaný ve sněhu a musel vydržet téměř čtyři hodiny, než ho zachránili. Horští záchranáři ho po příchodu na místo zateplili. Následně pomocí lavinového hledače našli tělo druhého Poláka, které leželo v hloubce asi půl druhého metru.

Horští záchranáři uznávají, že první lavina přišla letos brzo. „Ze všeobecného pohledu je to překvapivé. Je potřeba si uvědomit, že pokud je v horách málo sněhu a je silný vítr, ten přesouvá sníh do závětří a tam se ukládá. To se stalo i tentokrát,“ uvedl jeden z horských záchranářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám