Hlavní obsah

Britští zákonodárci rozhodují, zda dál bombardovat Islámský stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britští zákonodárci jednají o tom, zda posvětí další nálety královského letectva na pozice Islámského státu. Podle premiéra Davida Camerona tato teroristická organizace ohrožuje národní bezpečnost, a vzdušné útoky jsou proto nutné. Předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn s bombardováním nesouhlasí, zákonodárce své strany nicméně vyzval, aby hlasovali podle svého uvážení.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Britský bojový letoun Tornado

Článek

„Ti, kdo nálety odmítají, sympatizují s teroristy,“ řekl britský premiér a dodal, že má navíc Spojené království závazky vůči spojencům.

„Pokud Británie od náletů ustoupí, zneváží tím jasné poselství, které vyslala, když se přidala k partnerům, kteří už se vojensky angažují,“ řekl Cameron.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mluvčí předsedy labouristů označil výrok o sympatiích s teroristy za „opovrženíhodnou pomluvu“ a dodal, že „premiérovi došly argumenty“.

Vojáky posílat nehodláme

Britská vláda před jednáním vysvětlila, že nálety jsou jen jednou ze součástí její strategie proti teroru pramenícího z Islámského státu, a zavázala se, že vojáky do pozemní operace nevyšle.

Podle Corbynových poradců, na něž se odkazuje BBC, návrh vládních konzervativců podpoří až 90 labouristů. Odhodlání odmítnout Cameronův plán naopak avizovalo 110 zákonodárců z šesti různých stran.

Všeobecně se očekává, že bude hlasování, které začalo ve 12.30 SEČ, předcházet až desetihodinová debata.

Z bleskového průzkumu BBC vyplynulo, že je celkem 362 zákonodárců odhodláno na nálety kývnout, 175 je naopak proti. Dalších 19 oslovených zákonodárců odpovědělo spíše ano, tři spíše ne a 80 ještě není rozhodnuto. Je tedy pravděpodobné, že britské nálety na Islámský stát budou pokračovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám