Hlavní obsah

Migrace do Evropy zpomaluje, v listopadu připlulo 140 tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V listopadu dorazilo přes Středozemní moře do Evropy 140 tisíc migrantů, což je výrazně méně než říjnových 220 tisíc běženců. V úterý to oznámil úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), podle něhož je ovšem migrační vlna nadále velmi vysoká.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Běženci na rakousko-německé hranici. Ilustrační foto

Článek

Za letošní rok připlulo do Evropy podle údajů UNHCR prozatím přes 800 tisíc migrantů, což je čtyřnásobek loňského počtu.

"Měsíční čísla za listopad jsou v letošním roce první, která vykazují pokles proti předchozímu měsíci," uvedl na tiskové konferenci mluvčí UNHCR William Spindler. Dodal, že příčinami slábnutí migračního toku je zhoršené počasí v Egejském moři a také zásahy tureckých úřadů proti pašerákům lidí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

O výrazném snižování počtu běženců mířících do Německa v posledních dnech informují německá média. Podle policejních údajů nyní do země přichází kolem 3000 uprchlíků denně; ještě počátkem minulého týdne to bylo více než 7000 osob denně.

Migrační vlna slábne i v Česku

Nižší počty běženců hlásí i další země na takzvané balkánské trase, po které z Řecka většina migrantů na sever Evropy míří. V Rakousku se minulý týden počet příchozích migrantů poprvé dostal pod 3000 denně. Pokles zaznamenaly i Chorvatsko, Slovinsko či Makedonie.

Migrační vlna slábne i v České republice. Minulý týden zachytila policie na území ČR pouze deset běženců, uvedl v sobotu ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). V detenčním zařízení v Bělé-Jezové bylo o víkendu pouze 11 uprchlíků. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám