Hlavní obsah

Makedonie začala stavět plot na hranicích s Řeckem

Skopje
Aktualizováno

Makedonská armáda v sobotu začala stavět na hranici s Řeckem kovový plot. Uvedla to srbská agentura Tanjug. Třímetrovou bariéru staví v místě, kdy se snaží projít nejvíce uprchlíků mířících do západní Evropy. V sobotu se pokusili migranti překročit hranice. Jednoho popálil elektrický proud.

Foto: Giannis Papanikos, ČTK/AP

Makedonští vojáci při stavbě plotu na hranicích s Řeckem

Článek

Vojáci zapouštějí do země kovové tyče. Na ně pak natahují dráty včetně žiletkového. Plot se podobá tomu, který vztyčilo Maďarsko na hranicích se Srbskem s Chorvatskem.

Plot má podle mluvčího makedonské vlády Aleksandara Gjorgjieva pomoci „regulovat proud lidí směrem ke kontrolním bodům pro jejich registraci”.

Makedonie čelí na svých hranicích velkému tlaku, protože nadále pouští dál jen uprchlíky ze zemí postižených válkou, jako jsou Iráčané a Syřané nebo Afghánci. Nenechává projít Pákistánce, Íránce a občany dalších zemí, kteří se pokusili po několikadenních demonstracích ve čtvrtek proniknout přes hranicí násilím. [celá zpráva]

„Umožníme průchod lidem přicházejícím z regionů zasažených válkou, jako jsme to činili dosud,” řekl agentuře Reuters mluvčí Gjorgjiev. Délku plotu neupřesnil.

 Střet na hranicích

Asi 250 migrantů se na řecko-makedonské hranici před polednem střetlo s policií. Použila proti nim paralyzující granáty, když na ni začali házet kamení.

Jeden z migrantů byl zase zasažen elektrickým proudem, když se pokoušel vylézt na vlak a dotkl se drátu s vysokým napětím. Kvůli incidentu, po němž byl převezen do nemocnice, se vyhrotila situace, k násilnostem však nedošlo.

O chystané stavbě plotu informovaly makedonské úřady už v polovině listopadu. Bezpečnostní rada země v čele s prezidentem tehdy zdůraznila, že jeho vybudování je až poslední možností, která nastane pouze v případě, že jiné země „výrazně omezí” proud migrantů na své území.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám