Hlavní obsah

Španělští dobrovolníci za službu v Hitlerově armádě stále dostávají gáže

– Berlín

Německá vláda stále vyplácí gáži španělským vojenským veteránům, kteří se dobrovolně přihlásili do služeb Hitlerovy třetí říše. Peníze za to, že se zbraní v ruce bojovali v žoldu nacistického Německa, sedmdesát let po válce stále pobírá 41 Španělů. Vyplývá to z písemné odpovědi kancléřky Angely Merkelové na dotaz jednoho z poslanců spolkového parlamentu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Je skandální, že 70 let po válce Německo stále vyplácí přes 100 tisíc eur nacistickým kolaborantům,“ řekl britskému listu The Daily Telegraph poslanec Andrej Hunk, který byl do spolkového parlamentu zvolen za levicovou stranu Die Linke.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Německá kancléřka Angela Merkelová na jeho písemný dotaz odpověděla, že její kabinet vyplácí nacistickým veteránům 107 tisíc eur ročně, což odpovídá částce ve výši téměř 2,9 miliónu korun.

Pravidelné penze Němci od konce války bývalým vojákům zasílají za to, že na popud tehdejšího španělského diktátora Franciska Franka vytvořili takzvanou Modrou divizi dobrovolníků, která v letech 1941 až 1943 bojovala na východní frontě proti rudé armádě.

Odměna za vyhlazovací válku

„Tito dobrovolníci se přidali k německým fašistům a šli s nimi do vyhlazující války ve východní Evropě. Je pro mě nepochopitelné, že Německo stále vyplácí tyto dávky, když tak mnoho válečných obětí stále marně čeká na zasloužené odškodnění,“ míní Hunk.

Dohoda o gážích pro španělské veterány byla uzavřena v roce 1962 mezi německou vládou a Frankovým režimem.

Celkem se na Hitlerovu stranu přiklonilo 47 tisíc Španělů, 22 tisíc z nich se už z války nevrátilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám