Hlavní obsah

Kvůli stávce se na řeckých ostrovech hromadí uprchlíci

Atény

Kvůli stávce lodní dopravy v Řecku se na jeho ostrovech na východě Egejského moře začali hromadit uprchlíci, kteří v počtu desítek tisíc míří ze sousedního Turecka. Stojí i tři trajekty vyhrazené v posledních měsících jen pro převoz běženců do kontinentálního Řecka, odkud pak pokračují po takzvané balkánské trase dál do Evropy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kvůli stávce lodí v Řecku se na ostrovech hromadí uprchlíciVideo: Reuters

 
Článek

Lodní provoz byl zastaven na protest proti úsporným opatřením vlády, kterými je podmíněn již třetí záchranný program mezinárodní finanční pomoci zadlužené zemi. Stávka ve čtvrtek vstoupila do čtvrtého dne a skončit má v pátek ráno.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Prvních 48 hodin platila výjimka pro trojici trajektů Βlue Star Patmos, Eleftherios Venizelos a Τerra Jet, které již po mnoho týdnů převážejí v nájmu řeckých úřadů migranty z východoegejských řeckých ostrovů převážně do Atén. Od středy jsou ale zablokovány také.

Nestačí už ani nouzové kapacity

Zastavení provozu vytvořilo na východořecké ostrovy velký tlak. Nouzové ubytovací kapacity pro běžence zdaleka nestačí.

Záchranáři v oblasti jsou nadále v neustálé pohotovosti. Poblíž ostrova Kos se v posledních hodinách opět potopil gumový člun s 14 lidmi na palubě. Utonulo jedno dítě, další se pohřešuje.

Příští rok tři milióny migrantů

Od začátku roku se utopilo při překonávání Egejského moře již víc než 400 běženců včetně mnoha dětí. Za stejnou dobu se z Turecka do Řecka dostalo kolem 600 tisíc uprchlíků, převážně ze Sýrie, kterou zmítá občanská válka.

Dalších 100 tisíc lidí přicestovalo od začátku roku do Itálie, kam se dostali přes Středozemní moře z Libye, která je hlavní tranzitní zemí v severní Africe.

Je přitom nepravděpodobné, že by měl příliv běženců do roku 2017 nějak zeslábnout. Evropská komise odhadla, že do konce příštího roku dorazí do Evropské unie další tři milióny uprchlíků.

TIP PRO VÁS

Aplikace s nejrychlejším přístupem na Seznam vás upozorní na e-maily a když najde něco navíc. Více o aplikaci Seznam.cz.

Foto: Seznam.cz

Seznam.cz prohlížeč

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám