Hlavní obsah

Český Rom převzal Řád britského impéria. Královna ocenila jeho práci u policie

– Londýn

Český Rom Petr Torák převzal v Londýně Řád britského impéria za práci pro romskou komunitu, který mu udělila královna Alžběta II. Informoval o tom zpravodaj Českého rozhlasu. Mladý muž působí v řadách britské policie už několik let.

Foto: Archiv Petra Toráka

Petr Torák

Článek

„Já jsem samozřejmě vděčný Anglii za to, že tady vůbec jsem a jaké tady mám životní možnosti,“ řekl Torák ČRo už dříve.

„Tohle je pro mě něco ohromně cenného a strašně moc si toho cením, nejenom systému monarchie jako takové, ale i všech lidí, kteří mě nominovali a uznali moji práci,“ dodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ve Spojeném království žije od roku 1999. Jeho rodina severočeský Liberec opustila po údajných opakovaných fyzických útocích neonacistů.

Torák bdí nad dodržováním zákona ve městě Peterborough, asi 120 kilometrů severně od Londýna.

Od drobné kriminality k těžkým zločinům

Ze strážníka, který se mimo jiné věnuje práci s romskou komunitou, se Torák vypracoval až na detektiva rozkrývajícího třeba nebezpečné případy obchodování s lidmi.

V terénu uplatňuje nejen dokonalou znalost prostředí, ale i jazykové schopnosti. Řád však dostal v první řadě za práci ve městě Peterborough, kde i se svou rodinou žije, uvádí ČRo na svém webu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám