Hlavní obsah

Nekontrolovaný pohyb desetitisíců lidí musí skončit, shodli se lídři EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Pro přijímání běženců přicházejících do Evropy bude v azylových centrech vytvořeno 100 tisíc nových míst. Řecko se na mimořádném summitu k uprchlické krizi zavázalo vytvořit azylová centra pro 30 tisíc lidí, OSN pro 20 tisíc a balkánské země pro dalších 50 tisíc běženců. Evropské země budou navíc spolupracovat při ostraze hranic a začnou koordinovat svůj postup prostřednictvím tzv. kontaktních míst.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Evropští lídři po jednání v Bruselu

Článek

Po několikahodinovém nočním jednání lídrů států zasažených migrací to na tiskové konferenci prohlásil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, jenž mimořádné jednání svolal.

Lídři zúčastněných zemí se zároveň shodli, že je třeba ihned zastavit nekontrolovatelný pohyb desítek tisíc lidí napříč Evropou.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Komunikaci zajistí vládní kontaktní místa

Do Slovinska, kde je situace momentálně nejpalčivější, by proto měly evropské země vyslat 400 policistů, a v zemích, kterých se uprchlická krize týká, by měla do 24 hodin vzniknout kontaktní místa, jejichž prostřednictvím se budou vlády o pohybu běženců navzájem informovat.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Migranti, kteří v Rakousku odešli z tábora Spielfeld.

"Musí přestat divoké přecházení hranic. Země se budou informovat například o intenzitě migračního proudu," vysvětlil Juncker. Jeden z bodů plánu podle ČTK uvádí, že země budou migranty od pohybu směrem k dalším hranicím přímo odrazovat, pokud o přesunu nebude informována vláda následujícího státu.

Společné závěrečné prohlášení ze schůzky zmiňuje také podporu evropské námořní operace v Egejském moři.

Pod taktovkou evropské agentury Frontex by měla být také řecká hranice s Makedonií a Albánií. Uprchlíky tak bude možné registrovat i při jejich odchodu z Řecka směrem do dalších zemí.

Teď můžeme začít přerozdělovat, pochvaluje si Merkelová

"Neobvyklá doba si vyžaduje neobvyklý formát jednání," komentovala schůzku deseti členů EU a tří zemí mimo Unii před novináři německá kancléřka Angela Merkelová.

Řecký závazek zvýšit přijímací kapacity podle ní umožní reálný start přerozdělování dohodnutých 160 tisíc uprchlíků podle kvót napříč EU. Česko a některé další země tento postup odmítaly, v září však byly přehlasovány. "Bude to významný krok směrem ke zvládnutí situace a také spravedlivějšímu rozdělení zátěže," podotkla německá kancléřka.

Uprchlíků přichází čím dál víc

Příliv uprchlíků nikterak nepolevuje. Naopak. Od poloviny uplynulého týdne přišlo do Evropy rekordních 48 tisíc migrantů, což je podle Mezinárodní organizace pro migraci letos největší týdenní přírůstek.

Například na řecké ostrovy denně přijíždí 10 tisíc lidí, což je více než během léta, kdy bylo počasí pro plavbu mnohem příznivější.

Reklama

Výběr článků

Načítám