Hlavní obsah

Separatisté vykázali Lékaře bez hranic z Donbasu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Separatisté v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny vykázali z míst, která ovládají, mezinárodní humanitární organizaci Lékaři bez hranic (MSF). Lékaři varovali, že to ohrozí množství pacientů.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Vzbouřenci na východě Ukrajiny

Článek

Vedení samozvané Doněcké lidové republiky organizaci písemně uvědomilo v pondělí, uvedli lékaři v tiskové zprávě. Separatisté požadovali, aby lékaři okamžitě ukončili svoji činnost a z jejich území odešli. „Důvody tohoto rozhodnutí neposkytli,“ oznámila organizace.

Lékaři upozornili, že přitom veškerou svou činnost s úřady koordinovali a nadále chtějí spolupracovat. Varuje, že vykázání může dopadnout na nemocné.

„Máme vážné obavy. Tento krok připraví tisíce lidé o životně důležitou lékařskou asistenci,“ upozornil zástupce MSF Bart Janssens.

Na Donbasu skončili

Lékaři upozornili, že od začátku konfliktu na Donbasu na jaře loňského roku dodali léky a lékařský materiál do 170 zdravotnických zařízení v krizových oblastech. Prostřednictvím 40 mobilních klinik také poskytli víc než 85 000 zdravotních prohlídek a odborných konzultací.

„Jsme téměř jedinou organizací poskytující léčbu tuberkulózy ve věznicích a dodávající inzulin diabetikům a prostředky hemodialýzy k léčbě selhání ledvin,“ podotkl Janssens.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Organizace se po vykázání z Doněcké oblasti z části Donbasu, kterou ovládají povstalci, zcela stahuje. Už v září jí totiž bylo nakázáno, aby odešla z přilehlé Luhanské oblasti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám