Hlavní obsah

Slovinsko nezvládá nápor běženců, žádá Evropu o policejní posily

Právo, Novinky, rei, ivi
Lublaň
Aktualizováno

Slovinsko, přes které po uzavření maďarsko-chorvatské hranice směřuje hlavní proud běženců, požádalo Evropskou unii o policejní posily. V televizi to podle agentury Reuters ve středu ohlásila ministryně vnitra Vesna Znidarová. Ve středu do země přišlo přes 12 600 běženců, což je rekordní počet. Do dvoumiliónové země za posledních pět dní dorazilo přes 34 tisíc migrantů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tranzitní tábor v Dobové ve Slovinsku je přeplněný, migranti čekají venku na mrazu Video: Reuters

 
Článek

„Slovinsko již požádalo další členské státy EU o policejní jednotky,“ uvedla ministryně.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Země se potýká s velkým počtem migrantů od pátečního uzavření maďarsko-chorvatské zelené hranice. Podle úřadů dorazilo do Slovinska za posledních 24 hodin více než 10 tisíc nových migrantů, kteří směřují dál do Rakouska a Německa.

Slovinský parlament už dříve kvůli náporu běženců schválil možnost nasazení armády k ostraze hranic. Vláda také plánuje přijmout znovu do služby bývalé policisty, aby posílila bezpečnost.

Ve čtvrtek ráno došlo ke konfliktu mezi migranty na chorvatsko-slovinském hraničním přechodu Rigonce-Harmica. Mluvčí slovinské policie Alenka Dreniková podle agentury MTI potvrdila, že při konfliktu mezi migranty byl jeden muž bodnut nožem. „Zraněný muž byl převezen do nemocnice. Policie zadržela dva účastníky konfliktu,“ uvedla mluvčí.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Běženci ve Slovinsku

O situaci má ve čtvrtek v zemi jednat eurokomisař pro přistěhovalectví Dimitris Avramopulos, zatímco předseda Evropské komise svolal na neděli mimořádnou schůzku lídrů zemí ležících na trase, po níž přes Balkán proudí běženci. V Bruselu se sejdou představitelé Rakousko, Bulharska, Chorvatska, Makedonie, Německa, Řecka, Maďarska, Rumunska, Srbska a Slovinska.

Otevřeli poslední přechod na srbské hranici

Maďarsko mezitím ve čtvrtek znovu otevřelo přechod Chorgoš-Röszke na hranici se Srbskem. Mezi Srbskem a Maďarskem jsou tak v provozu už všechny hraniční přechody, i když Chorgoš-Röszke bude zatím k dispozici pouze pro ty, kdo nemohou překročit hranice na nedalekém dálničním přechodu. Týká se to pomalých vozidel, zemědělských strojů, cyklistů a pěších.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám